Baltic Guitar Quartet opent Baltische deuren

Baltic Guitar Quartet

Zondag 5 oktober openden de deuren van het Parochiecentrum Lambeer in Beerse de deuren voor een vierkoppig gitaarensemble, Baltic Guitar Quartet. Een aangename kennismaking met een in ons land zo goed als onbekend viertal.

Zondag 5 oktober openden de deuren van het Parochiecentrum Lambeer in Beerse de deuren voor een vierkoppig gitaarensemble, Baltic Guitar Quartet. Een aangename kennismaking met een in ons land zo goed als onbekend viertal.

Wie?

Het Baltic Guitar Quartet werd opgericht in 2004 door 4 jonge, getalenteerde gitaristen uit Litouwen. Met een repertoire dat zich strekt van renaissance muziek tot rock en door hun virtuoos en kleurrijk spel werd het ensemble al snel beschouwd als een van de toonaangevende gitaar ensembles van de Baltische staten.

In 2008 verhuisde de Vlaamse gitarist Chris Ruebens naar Vilnius om de rangen te vervoegen. Het kwartet musiceerde in meer dan 15 landen in Europa en Azië en was te gast in prestigieuze concertzalen zoals de Berliner Philharmoniker, het Londense Southbank Centre en Forbidden City Concert Hall in Peking.

Een eerste cd zag het licht in 2006, met als thema 'Live'. In 2008 volgde 'Dancing with guitar' en in het najaar van 2013 'Tradición Nuevo'. In 'Tradición Nuevo' komen traditionele en hedendaagse stijlen, theater en humor bij elkaar in een hartverwarmende en verrassende voorstelling van 20ste en 21ste eeuwse muziek. Een flitsend tango concerto van Patrick Roux, echo's van de Vlaamse polyfonisten en flamenco in de muziek van Chris Ruebens, muziek van de tango koning Astor Piazzolla  en theatrale muziek van Russische componist Alfred Schnittke passeren de revue.

Enthousiasme

De uitvoering boeide en overtuigde in alle opzichten. Alleen al het feit te kunnen luisteren naar vier gitaristen in dergelijk veeleisend programma was een revelatie. Het publiek kreeg een traktatie aan schitterende variaties in klanken en thema’s. Wat deze mensen met 4 ‘eenvoudige’ gitaren realiseren is buitengewoon. Zij bespelen niet alleen de snaren… Heel knap, soms luchtig-plezant, soms donkervilnius… In ieder geval meer dan de moeite.

Programma

Manuel de Falla: “El amor brujo" suite –  arr. Zigmas Čepulėnas 

I          Introduccion y escena

II         Cancion del fuego fatuo

III        El circulo magico (Romance del pescador)

IV        Danza del terror

Georges Bizet: Gypsy dance from opera "Carmen" – arr. William Kanengiser 

Astor Piazzolla: Invierno Porteño – arr. Jukka Sarkka 

Chris Ruebens: Gitana Linda (stuk met Peruaans percussie instrument 'cajon')

Chris Ruebens: Fenestrae (met 4-stemmig, a capella choraal op het eind)

Alfred Schnittke: Gogol Suite 

I           Overture

II          The Overcoat

III         Ferdinand VIII

IV         The Civil Servants

           V.         The Ball

Carlo Domeniconi: Malamatina (for four guitars, 4 glasses and a bottle of wine)  

(Total music: 52’30)

Bisnummer na langdurend applaus: Summer dance van Chris Ruebens

Het Baltic Guitar Quartet bestaat uit Chris Ruebens, Zigmas Cepulénas, Sergei Krinicin en Saulius S. Lipcius. Vier mensen die met geluiden kunnen toveren. Laat daar geen twijfel over bestaan.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist