Bach concerto’s op ‘gouden’ mandoline

Avi Avital, Bach, Deutsche Grammophon

Nominatie Gouden Label Avi Avital is de mandolinist van het moment die het wereldwijd maakt. Wij mochten hem samen met Nina Smeets-Rodrigues in de reeks Podium Jonge Musici in deSingel in Antwerpen in oktober nog gaan horen en zien spelen. Het concert was dermate knap dat we de cd hoe dan ook absoluut wilden beluisteren en recenseren. Dat het niet bij die ene luisterronde voor deze recensie zal blijven, is zeker. Geeft er ons iemand ongelijk?

Nominatie Gouden Label Avi Avital is de mandolinist van het moment die het wereldwijd maakt. Wij mochten hem samen met Nina Smeets-Rodrigues in de reeks Podium Jonge Musici in deSingel in Antwerpen in oktober nog gaan horen en zien spelen. Het concert was dermate knap dat we de cd hoe dan ook absoluut wilden beluisteren en recenseren. Dat het niet bij die ene luisterronde voor deze recensie zal blijven, is zeker. Geeft er ons iemand ongelijk?

Johann Sebastian Bach (1685-1750) beleeft de wereldse zijde van het leven in onder meer zijn concerto’s. Daar laat hij zich anders kennen dan in de vele cantates die ‘strenger’ zijn. Het is alleen aan de bezielde en zeer getalenteerde uitvoerders om Bach ten volle te begrijpen en uit te voeren. Zo gaat dat nu eenmaal met geniale dingen. Je moet zelf genie hebben om te kunnen vertolken wat een genie op papier zet. We twijfelen er geen seconde aan dat Avi Avital genie heeft, meer nog, hij overtuigt de luisteraar hiervan over de gehele lijn.

Deutsche Grammophon heeft met Avital een sterke publiekstrekker in huis gehaald en het zal de cd-uitgever zijn kassa doen rinkelen met deze debuut-cd van Avital. Meer nog, het staat in de sterren geschreven dat er nog cd’s zullen volgen.

Met de Bachconcerto’s BWV 1052R, BWV 1056R en  BWV 1041 en de sonate BWV 1034 werd gekozen voor de meer frivole Bach in zijn rijke barokke instrumentale muziek. Avi Avital, die de werken voor mandoline arrangeerde, wordt begeleidt door de Kammerakademie Potsdam.

Avital geef je niet meteen mee dat hij een klassiek musicus is. Hij komt er los en vrolijk voor, beetje dandy, speels, jeugdig en ongebonden. Eens hij zijn instrument nog maar vastneemt, transformeert hij als het ware en wordt hij de partituur van het genie. Deze cd is er getuige van en het is moeilijk om na het beluisteren niet meteen een tweede keer de cd te laten spelen. Je voelt je blij met deze uitvoering, de stress van onze drukke samenleving valt van je schouders. Heerlijk. Een cd die om vele redenen een Nominatie Gouden Label waard is.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC