De donkerste dagen van het jaar zijn niet alleen de kerstmarkten publiekstrekkers, ook in het theater valt er wat te beleven. In de kosmopolitische stad Antwerpen staat de productie ‘Babel’ tijdens de eindejaarsperiode op de affiche. Voor deze Babel opera slaan drie huizen de handen in elkaar.
Voor het eerst werken I Solisti del Vento en Opera Vlaanderen samen aan een productie. De vier artistieke spIfiguren voor deze creatie zijn auteur Frank Adam, componist/trompettist Sam Vloemans, regisseur Benoît De Leersnyder en scenografe en kostuumontwerpster Emilie Lauwers.
‘Babel’ is een aparte familievoorstelling met het kinderkoor van Opera Vlaanderen, acht live muzikanten en drie operazangers. Er wordt gezongen in een taal die niet bestaat. Vol volle woorden en lege zinnen, vol lege woorden en volle verhalen.
Deze prikkelende voorstelling voor jong en oud is een totaalbelevenis van muziek, teksten, beelden. Voorkennis is niet vereist, alleen een open geest. ‘Babel’ wordt voorgesteld als een smeltkroes, de stad van de toekomst.
Opera voor kinderen
Waarom niet? Ouders trekken massaal met hun kinderen naar optredens van K3, Gert & Samson, Kapitein Winokio en zingen uit volle borst mee. Hun blikveld verruimen, ook wat muziek en enscenering betreft, is met kinderen samen op exploratie gaan. Een nieuwe wereld ontdekken. ‘Babel’ leent zich daar wonderwel toe.
I Solisti del Vento zijn telkens op zoek naar een andere en originele aanpak in nauwe samenhang met de pure kracht van muziek. Het spel en speelplezier houdt je in de ban.
Een knappe enscenering schetst een adembenemende wereld vol dromen, prikkels en fantasieën. Het ‘Babels’, de taal van de voorstelling: een volstrekt ‘nieuw’ idioom gevormd door elementen uit alle mogelijke talen, gaande van bekende lingua franca’s tot minderheidstalen als Swazi, Tok Pisin of West-Vlaams. Bij de openingsscène dwarrelen letters door de lucht, klitten aan elkaar. Ook het décor is een samenraapsel van letters en tekens uit allerhande talen. Geen toeval dat Sam Vloemans de muziek zou schrijven: als veelzijdig componist en multi-instrumentalist is hij eigenlijk een muzikale superdiverse Babel op zich. De Babelse spraakverwarring wordt in de voorstelling niet beschouwd als vloek of zegen maar als een neutraal gegeven. Het kan een uitnodiging zijn om de ander te ontmoeten of om hem juist op zijn gezicht te timmeren. De toren van Babel wordt niet gebouwd met stenen maar met taal. De voorstelling is dus zonder boventiteling perfect verstaanbaar dankzij het acteren en het zingen met handen, voeten, poten en oren.
Artiesten zijn aldoor op zoek naar bruggen en verbanden. Muziek is voor librettist Adam hét middel bij uitstek om zijn multiculturele ingesteldheid te ventileren. Hij nam een optie om de grenswerelden tussen de verschillende culturen te exploreren. Muziek als symbolisch cement van het multinationaal imperium. Door de mengvorm ontstaat een grote plasticiteit en krijgt het werk een meerwaarde. Een bij wijlen uitbundige, gevoelige en tedere hommage aan diverse culturen. Een diepgravende ervaring in de wereld van de klank. Een uitzonderlijk virtuoos gecomponeerd vlechtwerk. Een muziekwerk als een doos van Pandora waarin elk instrument , elke stem in een onverwachte sensatie openklapt. Muziek met een grote energie, getoonzet door een musicus met picturale intelligentie. Het kinderkoor van de Opera Vlaanderen beweegt zich met naturel en intens speelplezier over de scène. Dé opdracht van regisseur Benoît De Leersnyderker was het onderwerp te vereenvoudigen naar een jong publiek, kinderen (vanaf 6 jaar). Daarvoor is het gegeven bij wijlen té hermetisch, té symbolisch. Drie robotachtige mensen, zonder kleur, die door taal méér kleur krijgen, méér hun mannetje kunnen staan in de wereld is wat te hoog gegrepen. Waren de kleinsten bij aanvang geboeid, naarmate de voorstelling vordert voel je hun aandacht wegebben. Maar toch goed geprobeerd. Misschien had wat meer interactie met het publiek de aandacht er meer bijgehouden. Maar dat zijn kanttekeningen.
Een voorstelling voor iedereen, een aparte muzikale belevenis.
In de Grote zaal van HETPALEIS van 18.12.15 t/m 6.01.16. In Opera Gent van 27 t/m 31.01.16 en op reis in Hasselt, Leuven, Brugge, Turnhout, Tongeren, Kortrijk.