August De Boeck

August De Boeck met een boeketje Vlaanderen én Frankrijk: pareltjes die het duo Devos/De Beenhouwer ter harte nemen.

*** Laat u met Liesbeth Devos en Jozef De Beenhouwer meeslepen door de “tinteling” van deze subtiele vocale muziek. Want, vergis u niet, August De Boeck “est aussi beau que du Fauré”.

*** De titel van deze cd is alvast raak: vele van de liederen van August De Boeck hier opgenomen gaan over bloemen. Daarnaast zijn er enkele over kinderen en over jeugdherinneringen. De sfeer is hoofdzakelijk nostalgisch en verfijnd, en die wordt uitstekend getroffen door het duo Liesbeth Devos en Jozef de Beenhouwer. Van bij het eerste lied, “Frissons de fleurs” (misschien juist daarvoor als eerste gezet) worden we meegenomen in de “tinteling” van deze subtiele vocale muziek.

 

Terecht haalt Jozef de Beenhouwer in zijn inleidende tekst in het cd-boekje het citaat aan van Ravel: “c’est aussi beau que du Fauré”. Het citaat plaatst tegelijk De Boeck in de internationale artistieke context van het begin van de twintigste eeuw, waar hij als componist thuishoort. De Boeck zet de poëzie van de eeuwwisseling om in soepele melodieën die van de zangeres zeer hoge noten vragen als uitdrukking van sensueel verlangen en passie (Invitation, Aria van Prinses Zonnestraal). Liesbeth Devos heeft een helder en gaaf timbre, maar die zeer hoge noten klinken soms moeizaam. Ze zit daar duidelijk aan de grens van haar stembereik, waardoor de spontaneïteit van het zingen afknapt. Anderzijds heeft ze een wondermooi pianissimo waarmee ze de vertederende romantiek aangrijpend verklankt.

 

We grepen toch even terug naar Nina Stemme, die in 2004 een aantal De Boeck-liederen opnam met Jozef de Beenhouwer (Phaedra, 92040). De variatie aan kleuren die Stemme in haar stem legt, missen we bij Liesbeth Devos, die daardoor ook rechtlijniger en monotoner klinkt. Ook jammer dat Jozef de Beenhouwer in sommige liederen te luid klinkt tegenover de stem, maar misschien is dat een kwestie van balans bij de opname (nr. 1, 4, 9). Hoe dan ook blijft de vertolking een knappe prestatie.

 

De liederen zijn stuk voor stuk pareltjes, en we prijzen ons gelukkig dat deze twee uitstekende vertolkers zijn werk ter harte nemen. De cd kadert nog enigszins in de viering van de 75ste verjaardag van het overlijden van August De Boeck (1865-1937) vorig jaar, waartoe Jozef de Beenhouwer een enorme bijdrage geleverd heeft door zijn medewerking aan de uitgebreide biografie van De Boeck, uitgegeven door de gemeente Merchtem. Hij gaf toen ook een live concert met Liesbeth Devos in Mechelen (mei 2012), waarbij de visuele présence van de zangeres de vocale prestatie beslist optilde.

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC