Auf Flügeln des Gesanges

**** De titel van deze cd zou dubbel kunnen zijn: niet alleen Auf Flügeln des Gesanges, maar ook Auf Flügeln des Klaviers. Een ras liedzanger samen met een magisch pianist, dat levert een originele cd op om in tweevoud van te genieten: van lied en van pianotranscriptie.

Het is vreemd dat nog niemand op deze manier van liedpresenteren gekomen was: een origineel lied paren aan een bewerking voor piano van dat lied. Soms door een componist die een gedoodverfde bewerker is van lied of vocale muziek, zoals Franz Liszt. Maar we ontmoeten ook minder of zelfs nauwelijks bekenden als Leopold Godowsky, August Stradal, Eduard Schütt of virtuoze pianisten en liedbegeleiders als Walter Gieseking en Gerald Moore. Theodor Kirchner en Richard Wagner zijn aanwezig als componist van lied en pianowerk en gelukkig ontbreekt Clara Schumann niet met een bewerking van een lied van Robert Schumann uit de Liederkreis.

U merkt het, een bonte en vooral waardevolle verzameling liederen en pianostukken uit de romantiek. Christoph Prégardien is nog steeds een liedzanger met een wonderlijke flexibiliteit en onwaarschijnlijk perfecte dictie, die elke tekst verstaanbaar maakt. Toch heeft de stem met de jaren wat aan glans ingeboet, en de adem vloeit niet meer eindeloos soepel. Het valt al meteen op bij het eerste lied Die Forelle en bij de wat stugge inzet van Wagners Träume. Maar hij redt zich nog goed dankzij zijn techniek van ervaren zanger en zijn inhoudelijke expressiviteit. Hij heeft bovendien met Cyprien Katsaris een uitgelezen partner, die zich als een magiër op de piano ontpopt en die elke nuance van het gearrangeerde lied uit de woordeloze toetsen tovert. Een summum is bijvoorbeeld de echo uit het lied Agnes van Brahms, waar de echo in elke strofe van het lied (Blieben treu, Tausendmal) prachtig in verzachte pianoklank omgezet wordt als verheviging van de emotie. Een unieke lied-cd.


  • WAT: Auf Flügeln des Gesanges. Romantic songs and piano transcriptions
  • WIE: Christoph Prégardien (tenor) & Cyprien Katsaris (piano)
  • UITGAVE: Challenge Classics CC 72787

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC