Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Auf Flügeln des Gesanges

**** De titel van deze cd zou dubbel kunnen zijn: niet alleen Auf Flügeln des Gesanges, maar ook Auf Flügeln des Klaviers. Een ras liedzanger samen met een magisch pianist, dat levert een originele cd op om in tweevoud van te genieten: van lied en van pianotranscriptie.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Het is vreemd dat nog niemand op deze manier van liedpresenteren gekomen was: een origineel lied paren aan een bewerking voor piano van dat lied. Soms door een componist die een gedoodverfde bewerker is van lied of vocale muziek, zoals Franz Liszt. Maar we ontmoeten ook minder of zelfs nauwelijks bekenden als Leopold Godowsky, August Stradal, Eduard Schütt of virtuoze pianisten en liedbegeleiders als Walter Gieseking en Gerald Moore. Theodor Kirchner en Richard Wagner zijn aanwezig als componist van lied en pianowerk en gelukkig ontbreekt Clara Schumann niet met een bewerking van een lied van Robert Schumann uit de Liederkreis.

U merkt het, een bonte en vooral waardevolle verzameling liederen en pianostukken uit de romantiek. Christoph Prégardien is nog steeds een liedzanger met een wonderlijke flexibiliteit en onwaarschijnlijk perfecte dictie, die elke tekst verstaanbaar maakt. Toch heeft de stem met de jaren wat aan glans ingeboet, en de adem vloeit niet meer eindeloos soepel. Het valt al meteen op bij het eerste lied Die Forelle en bij de wat stugge inzet van Wagners Träume. Maar hij redt zich nog goed dankzij zijn techniek van ervaren zanger en zijn inhoudelijke expressiviteit. Hij heeft bovendien met Cyprien Katsaris een uitgelezen partner, die zich als een magiër op de piano ontpopt en die elke nuance van het gearrangeerde lied uit de woordeloze toetsen tovert. Een summum is bijvoorbeeld de echo uit het lied Agnes van Brahms, waar de echo in elke strofe van het lied (Blieben treu, Tausendmal) prachtig in verzachte pianoklank omgezet wordt als verheviging van de emotie. Een unieke lied-cd.


  • WAT: Auf Flügeln des Gesanges. Romantic songs and piano transcriptions
  • WIE: Christoph Prégardien (tenor) & Cyprien Katsaris (piano)
  • UITGAVE: Challenge Classics CC 72787

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.