ASO viert 125 jaar Koningin Elisabethzaal

Volgend seizoen kiest het Antwerp Symphony Orchestra voor ‘Monument’ als centraal thema, naar aanleiding van de 125e verjaardag van de Koningin Elisabethzaal, met een seizoen vol monumentale composities en persoonlijkheden. Het orkest opent het klassieke concertseizoen, samen met wereldster Bryn Terfel, tijdens een stijlvol openingsgala op vrijdag 23 september. Dat maakt deel uit van een speciale ‘September Feestmaand’, waarbij elk weekend een uniek en apart concert wordt voorgesteld.

Een monument voor de klassieke muziek

125 jaar geleden, in 1897, werd de Feestzaal van de Antwerpse Dierentuin ingehuldigd. Tijdens een concert op 25 juli weerklonk muziek van onder andere Peter Benoit in de zaal, het officiële startschot van 125 jaar klassieke muziek op die plek. In 1960 werd deze feestzaal vervangen door een nieuwe concertzaal, ingehuldigd door de muziekminnende koningin Elisabeth. En eind 2016 opende op dezelfde plek de nieuwe, gouden Koningin Elisabethzaal, die intussen door zovele musici en muziekliefhebbers in hun hart gesloten werd. “Het is een geweldig voorrecht om het residentieorkest te zijn van een plek met 125 jaar historiek in de klassieke muziek.” klinkt het bij intendant Joost Maegerman. “Ik kijk dan ook uit naar een extra feestelijk seizoen in onze gouden Koningin Elisabethzaal.”

De blijvende band tussen koningin Elisabeth en klassieke muziek wordt elk jaar in de verf gezet tijdens het Elisabeth-weekend, vier dagen vol concerten met een voormalige winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd. Volgend jaar is pianist Lukáš Vondráček, winnaar in 2016, te gast voor zinderende concerten met het Antwerp Symphony Orchestra, residentieorkest van de Koningin Elisabethzaal. Daarnaast verzorgt Vondráček samen met musici van Antwerp Symphony en de Muziekkapel Koningin Elisabeth twee kamermuziekconcerten, in Waterloo en in Antwerpen, met Schuberts beroemde Forellenkwintet.

Binnen- en buitenlandse monumenten

Elk jaar komen de grootste solisten naar de Koningin Elisabethzaal. Dit jaar geven ondermeer Maria João Pires, Truls Mørk, Janine Jansen, Patricia Kopatsjinskaja en Matthias Goerne een concert in Antwerpen. Die laatste verzorgt twee concerten met onze nieuwe dirigent emeritus Jaap van Zweden. Van Zweden was tussen 2008 en 2011 chef-dirigent bij het Antwerp Symphony Orchestra en leidt sinds 2018 het New York Philharmonic Orchestra – waar onder andere Gustav Mahler en Leonard Bernstein hem voorgingen. “Ik kijk er enorm naar uit om als dirigent emeritus terug te keren naar het Antwerp Symphony Orchestra, en om vanaf volgend jaar elk seizoen met het orkest te werken.”aldus van Zweden.

In november presenteert het Antwerp Symphony Orchestra een van de grootste muzikale evenementen van het jaar: De Oorlog van Peter Benoit, het reusachtige magnum opus van een van Vlaanderens grootste componisten, met maar liefst drie koren, een kinderkoor, zes solisten en een groot orkest. Geen wonder dat dit werk slechts één keer per generatie wordt uitgevoerd! Het Antwerp Symphony Orchestra zet ook in op Belgisch talent, met wereldpremières van componisten Kris Defoort en Joris van der Herten, solisten Liesbeth Devos, Annelien Van Wauwe en Peter Van De Velde, en dirigenten Martijn Dendievel, Stijn Saveniers en Dirk Brossé.

September Feestmaand

Voor elk wat wils in september feestmaand! In aanloop naar de start van het klassieke concertseizoen presenteert Antwerp Symphony elke week een uniek en apart concert: van een openluchtconcert op het Antwerpse Sint-Jansplein, een avond vol meeslepende filmmuziek tot het majestueuze openingsgala.

Openluchtconcert

Tijdens het gratis openluchtconcert op het Antwerpse Sint-Jansplein brengt het Antwerp Symphony Orchestra een toegankelijk klassiek programma. Samen met de Antwerpse sopraan Liesbeth Devos brengt Antwerp Symphony muziek van onder andere Puccini, Bernstein en Gershwin. De tent, lampions en eet- en drankkraampjes zorgen voor een heus festivalgevoel om de zomer af te sluiten.

Filmconcert: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

In seizoen 2022-2023 zet het Antwerp Symphony Orchestra zijn traditie van filmconcerten verder. Dit keer brengt het orkest live de muziek bij Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, de eerste van vijf succesvolle piratenfilms over kapitein Jack Sparrow. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2022 in de Koningin Elisabethzaal.

Internationale orkesten: Orquesta Juvenil da Bahia

Het Orquestra Juvenil da Bahia, een project van de Braziliaanse pianist en dirigent Ricardo Castro, brengt Zuid-Amerika naar de Koningin Elisabethzaal. Samen met de wereldberoemde Maria João Pires, een van de grootste pianisten ooit, brengen ze een concert vol Zuid-Amerikaanse flair. Een niet te missen ontdekking!

Openingsgala met Bryn Terfel

Traditiegetrouw opent het Antwerp Symphony Orchestra het klassieke concertseizoen in stijl met een openingsgala. In 2022 rolt het orkest de rode loper uit voor wereldster Bryn Terfel.  De Welshe basbariton is een van de meest gevraagde stemmen in de internationale operawereld. Hij treedt regelmatig op in de grootste operahuizen en op de belangrijkste concertpodia van de wereld, zoals het Royal Opera House in Londen, Teatro alla Scala in Milaan en de Wiener Staatsoper, en werd in 2017 geridderd voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Britse muziek. Op vrijdag 23 september 2022 brengt Terfel zijn vocale virtuositeit naar de Koningin Elisabethzaal, voor een glorieuze opening van het klassieke concertseizoen met aria’s van Wagner, Mozart en Moesorgski.


Bekijk vanaf vandaag het nieuwe seizoen op de website van ASO

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan en eredirigent Philippe Herreweghe en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. Het Antwerp Symphony Orchestra, een van de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen, organiseerde in 2019 circa 444 concerten en evenementen in binnen- en buitenland en bereikte daarmee meer dan 113.000 mensen. #thesoundofantwerp #flandersambassador

Koningin Elisabethzaal

Met de Koningin Elisabethzaal opende een nieuw cultuurbaken in het hart van diamantstad Antwerpen. De concertzaal biedt plaats aan 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek en een gouden uitstraling is de thuishaven van het Antwerp Symphony Orchestra. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: