Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Jesse Willems

ASO brengt De Oorlog van Peter Benoit opnieuw tot leven

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november brengt het Antwerp Symphony Orchestra voor het eerst in bijna 30 jaar De Oorlog van Peter Benoit, een unieke, once in a generation kans om het monumentale werk van de Vlaamse componist mee te maken. Radiozenders Klara en NPO Radio 4 zenden op vrijdag het concert uit vanuit Utrecht. In zijn thuisstad Antwerpen organiseert het orkest op zaterdag een colloquium over de componist, zijn werk en zijn band met Antwerpen.

De Oorlog is ongetwijfeld het grootste werk dat de Vlaamse componist Peter Benoit heeft geschreven. Het magnum opus van de Vlaamse componist is een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog, en is mede daardoor na bijna 150 jaar nog steeds brandend actueel.
De twee concerten van Antwerp Symphony zijn unieke once in a generation uitvoeringen van het werk. Na de wereldpremière in 1873 werd De Oorlogverschillende keren uitgevoerd, maar het werk raakte in de tweede helft van de twintigste eeuw in onbruik. De vorige uitvoering dateert uit 1993, bijna dertig jaar geleden.

Geen wonder, want dit monumentale werk vereist meer dan 250 muzikanten, met maar liefst drie koren (Groot Omroepkoor, Laurens Collegium en Octopus Kamerkoor), een kinderkoor (Waelrant Kinderkoor+), zeven solisten en een honderdkoppig orkest. Benoits vuistdikke partituur reikt van strijdvaardige koren en adembenemende orkestuitbarstingen tot beklijvende solo’s en ontroerende scènes. Ruim 150 stemmen zingen tekst van de Vlaamse dichter Jan Van Beers, een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog.

Het concert in Antwerpen is zo goed als uitverkocht, voor het concert in Utrecht zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Info & tickets via www.antwerpso.be/deoorlog
Radiozenders Klara en NPO Radio 4 zenden het concert van vrijdag 25 november beiden live uit.

Antwerpse muziekgeschiedenis

In het kader van De Oorlog organiseert Antwerp Symphony in samenwerking met Davidsfondsacademie op zaterdag 26 november een verdiepend colloquium. Vanaf 15u30 verkennen experts Hedwige Baeck-Schilders, Jan Dewilde en Hannah Aelvoet het leven van Peter Benoit, De Oorlog en het Antwerpse concertleven vanaf de 19e eeuw. 

Dezelfde namiddag wordt ook het gloednieuwe boek ‘Koningin Elisabethzaal: 125 jaar klassieke muziek. Van houten kiosk tot gouden zaal’ gepresenteerd. Het prestigieuze boek over de geschiedenis van het Antwerpse klassieke concertleven verschijnt op 30 november bij Hannibal Books.

Alle info hierover vindt u op www.antwerpso.be/colloquiumbenoit

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.