Asmik Grigorian’s eerste cd by Alpha Classics een samenwerking met Lukas Geniušas

Na triomfen op het podium (waaronder het in 2018 veelgeprezen Salome op het Salzburg Festival), brengt de gerenommeerde Litouwse sopraan Asmik Grigorian haar artisticiteit nu naar de opnamestudio, met deze langverwachte eerste opname met pianist Lukas Geniušas: Dissonance, het eerste van vele geplande gezamenlijke projecten met ALPHA CLASSICS.

Hier wijdt zij zich aan een van haar favoriete componisten, Sergei Rachmaninoff, en heeft zij gekozen voor zijn intieme en toch zeer emotionele Romances voor zangstem en piano. De werken, die in dit land nauwelijks bekend zijn, maar absoluut de moeite waard om te horen – veel liefhebbers van Rachmaninoffs liederen kennen waarschijnlijk alleen de Vocalise op. 34 nr. 14 – behoren tot het lievelingsrepertoire van de zangeres: “De meeste van Rachmaninoffs romances vragen echt om opera-achtige kracht. In feite schreef hij ‘mini-opera’s’ die maar een paar minuten duren.”

De titel van de CD, “Dissonance”, die in vele opzichten door het hele album loopt, verwijst naar de gelijknamige Romance, Op. 34 Nr. 13, en ook naar de contrasten van de opname in het algemeen en de innerlijke conflicten die de liederen in het bijzonder kenmerken. In de samenwerking met haar landgenoot Lukas Geniušas komt de al even energieke en emotioneel geladen kunst van deze buitengewone musicus tot zijn recht, en, in tegenstelling tot de titel van het album, in volledige harmonie.

Luisteren met het hart.

In feite vragen de stukken om een echt duo, om twee persoonlijkheden die bij elkaar passen en niet alleen een uitvoerder met een begeleider. Wat Asmik Grigorian van de luisteraar verlangt is dat hij/zij met het hart naar dit album luistert, want elk van de romances herbergt zijn eigen persoonlijke verhaal, dat de luisteraar samen met zijn eigen verhaal kan volgen.

In 2021 nam ze voor Alpha Classics Sjostakovitsj’ Symfonie Nr.14 met Matthias Goerne en het Orchestre Philharmonique de Radio France, gedirigeerd door Mikko Franck en zal met hen de Vier Laatste Liederen van Strauss in juni 2022 opnemen.

* Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Recensie van deze cd

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: