ARS in Cathedrali: Indrukwekkende opening van het 10e orgelfestival

Dinsdag 12 juli weerklonken in Brussel de majestueuze tonen van het grote Grenzing-orgel in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, een van de mooiste gotische bouwwerken van de hoofdstad, tijdens het openingsconcert van het 10e orgelfestival ARS in Cathedrali. Hierbij was ook het ‘positieve’ of kleine pijporgel van de kathedraal te horen. Speciaal voor deze gelegenheid had hoofdorganist Xavier Deprez een kleurrijk werk gecomponeerd voor orgel, zang en barokinstrumenten.

Dit eerste concert met als thema ‘oud en nieuw’ toonde aan hoe het orgel een resoluut eigentijds instrument blijft, waarvan de muziek de complexiteit van de harmonie bijzonder veel luister bijzet.

Met ‘Le vent souffle où il veut‘ (De wind waait waarheen hij wil) ging Xavier Deprez in op een verzoek van het Ensemble Filiae (2 zangeressen, blokfluit / viola da gamba en een organist), die een werk wensten op basis van een tekst uit het Evangelie over de wind. Het resultaat is een ode aan de mysterieuze en onverwachte betekenissen die de wind – of de geest – ons kan influisteren, net zoals God tal van wegen voor ons heeft uitgestippeld. En als ons wordt voorgesteld om onze comfortzone te verlaten, dan is dat ook precies wat gevraagd werd van de zangeressen op het concert gisteren, die zich met verrassende harmonieën echter met verve van hun taak hebben gekweten. 

Met ‘L’eau et le feu‘ (Water en vuur), de wereldpremière voor dit eerste concert, liet de organist zich inspireren door twee andere symbolische elementen en bracht hij met toevoeging van het koor Desuper (achtstemmig) en een violiste in totaal niet minder dan veertien musici samen.
Het concept is qua vorm geïnspireerd op de sonate, een vormtype waarvan de strikte regels werden uitgewerkt in de 17e eeuw en dat als uitgangspunt al dan niet afzonderlijk twee thema’s laat horen die met elkaar contrasteren, net als water en vuur.


Het festival ARS in Cathedrali loopt nog heel de zomer, met telkens een concert op dinsdag om 20 uur.
Het volgende concert, met als thema ‘Belgian Solutions’, is gepland op dinsdag 19 juli.
De organisten zijn dan Cindy Castillo en Pierre Slinckx. Op het programma: werk van Johann Sebastian Bach, Joseph Jongen en Pierre Slinckx.

Informatie en reservering:  www.cathedralisbruxellensis.be

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: