Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Jonathan Tetelman is een toegewijd transformerend artiest en performer. Afgelopen herfst tekende Deutsche Grammophon de buitengewone tenor. Op 5 augustus 2022 presenteert hij nu zijn debuutalbum Arias op het label. De muziek werd opgenomen in de unieke akoestiek van het Alfredo Kraus Auditorium in Las Palmas in uitstekende samenwerking met het Orquesta Filarmónica de Gran Canaria onder leiding van Karel Mark Chichon. Tetelman imponeert in Frans en Italiaans repertoire met een beweeglijke techniek, aangrijpende emotionaliteit en een fascinerend palet van klankkleuren.

“Zingen maakt me tot wie ik ben,” zegt Jonathan Tetelman. Het is zijn uitdrukkingsmiddel en zijn bron van kracht en het heeft vanaf het begin deel uitgemaakt van zijn leven. Reeds in Princeton’s American Boychoir School, als lid van een rondreizend jongenskoor, ontdekte hij de fascinatie van het uitvoeren van klassieke muziek, wat hem later naar de Manhattan School of Music leidde. Hij studeerde daar af als bariton op 22-jarige leeftijd. Er volgde een periode van zelfontdekking voor Tetelman. Hij voelde zich niet thuis in het baritonvak voor een verdere carrière, maar tegelijkertijd miste hij oriëntatie en perspectieven. Dus nam hij een pauze en werkte drie jaar als DJ in New Yorkse clubs. Maar de klassieke muziek liet hem niet los. “Ik voelde me compleet verloren – het was alsof er een stuk van me verdwenen was,” zegt Tetelman. Dus beëindigde hij zijn sabbatical, nam opnieuw lessen en transformeerde zich, met immense discipline, van bariton tot tenor. “Sindsdien weet ik dat als ik iets wil bereiken, ik het kan, maar ik heb een goede reden nodig om het te doen,” zegt Tetelman.

De inspanning heeft vruchten afgeworpen – de tenor, die nu wereldwijd veel gevraagd wordt en op de drempel staat van een grote operacarrière, heeft een buitengewone tonale rijkdom en een krachtige en warm resonerende stem, een “lyrische stem met veel kracht”, zoals hij zelf zegt, een “romantische stem in de klassieke zin”. Maar Tetelman is niet alleen een begenadigd vocaal artiest wiens instrument een indrukwekkende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij is ook een gepassioneerd toneelmens die zich vol overgave in de respectievelijke rollen en partijen steekt. Ik vind het heerlijk om de psychologische aspecten van de personages uit te werken”, zegt de zangeres, “het is elke keer weer fascinerend om te onderzoeken wie de persoon in het stuk werkelijk is en hoe die zich in de loop van het plot ontwikkelt.

Zijn debuutalbum Arias, dat de 33-jarige nu uitbrengt, is voor de performer een belangrijke “bevestiging voor het harde werk, het spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen dat ik heb geïnvesteerd in mijn zang, mijn kunst en mijn stem”.


koop link*

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.