Aria Borealis Bodø: nieuw festival / concours vroege muziek

Aria Borealis Bodø gaat van start met een aantrekkelijke mix van een internationaal zangconcours en -festival voor oude muziek en een viering van de wereldwijde muzikale gemeenschap (24 juni – 2 juli 2022). Het nieuwe initiatief is het resultaat van een creatieve samenwerking tussen het culturele centrum van Noord-Noorwegen en de ensembles van Nordic Baroque Scene. Publiek zal intens muziek maken en Bodø’s ontzagwekkende natuurlandschap ervaren onder de nooit ondergaande zon van een midzomer op de Noordpool.

Muziek en gemeenschap zullen steeds dichter naar elkaar toegroeien in Bodø. De compacte stad, gelegen net ten noorden van de poolcirkel aan de ruige kustlijn van Noorwegen, maakt zich op voor de lancering van de eerste editie van het tweejaarlijkse evenement Aria Borealis Bodø (24 juni – 2 juli 2022). Het innovatieve programma omvat de Aria Borealis Bodø International Competition for Early Music Singers, een begeleidend festival van oude muziek en mogelijkheden voor muziekliefhebbers van alle leeftijden om het rijke repertoire te verkennen in gezelschap van inspirerende vertolkers uit de Scandinavische landen en daarbuiten.

Aria Borealis Bodø is een onderscheidende nieuwe combinatie van concours en festival. De nieuwe opzet van het programma vloeit voort uit de vastberadenheid van de makers om acht uitmuntende concourswinnaars te laten samenwerken met een ensemble van historisch geïnformeerde uitvoeringsspecialisten en hen als gelijkwaardige partners te behandelen in uitvoeringen op kamerschaal. Het publiek zal het creatieve proces van repetities tot concerten kunnen volgen en tijdens het negendaagse evenement meer te weten komen over de kunst van het interpreteren in samenwerkingsverband.

De wedstrijd, die openstaat voor zangers geboren in 1985 of later, begon in januari met een digitale ronde die meer dan honderd inschrijvers uit 39 landen aantrok. Uit een sterk deelnemersveld zijn acht winnaars gekozen door de gerenommeerde jury bestaande uit de Britse sopraan Dame Emma Kirkby, klavecinist en artistiek directeur van Concerto Copenhagen Lars Ulrik Mortensen, directeur van Theater an der Wien Stefan Herheim, de Finse sopraan Tuuli Lindeberg en de Zweedse tenor Anders J. Dahlin.

“Uit de vele aanmeldingen voor Aria Borealis bleek dat er veel jonge zangers waren met mooie stemmen, van verschillende grootte, die al sterk, gezond en flexibel zijn”, aldus Dame Emma Kirkby. “Daarnaast zochten we naar speciale kwaliteiten: bewustzijn van en reactie op verschillende contexten en akoestiek, betrokkenheid bij en dialoog met begeleidende instrumenten, en de zeggingskracht die voortkomt uit een echte betrokkenheid bij tekst. Met deze kwaliteiten op hun plaats en zo veel kleuren onthuld, kwamen zangers naar voren als onmiskenbare karakters; we hebben acht fantastische individuen – en we hadden er nog veel meer kunnen kiezen!”

© Michal Nowak
© Theresa Pewal

Het zeventiende-eeuwse Napels komt naar Bodø op 24 juni in de vorm van dansen en liederen uitgevoerd door L’Arpeggiata en Christina Pluhar. Hun optreden volgt onmiddellijk na de openingsceremonie van Aria Borealis Bodø en markeert het begin van een reeks concerten die elementen van festival en competitie combineren.

Op 25 juni staat een verrassingsconcert van juryleden en vrienden op het programma, waarbij Emma Kirkby, Lars Ulrik Mortensen, Tuuli Lindeberg en Anders J. Dahlin voor het eerst samen zullen optreden. Luitist Rolf Lislevand, de ster van de Noorse volksmuziek Berit Opheim en een van ‘s werelds meest vooraanstaande bandoneonspelers, de Noor Per Arne Glorvigen, verkennen op 26 juni de raakpunten tussen volksmuziek en barokmuziek, terwijl Bjarte Eike en Barokkanerne op 29 juni gezelschap krijgen van Tore Johansen en Bodø RhythmGroup voor Baroccan Jazz, een viering van de kunst van het improviseren.

Andere hoogtepunten op het programma zijn componiste Maja Ratjke en Nordic Affect’s Rökkur, een duik in de creatieve wereld van de schemering (30 juni), het debuutconcert van jeugdensemble UngBarokk in Bodø (1 juli) en de twee concertrondes (27 juni & 2 juli).

Bodø, dat lange tijd bekend stond om zijn adembenemende landschap, heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een belangrijk cultureel centrum. Het internationale profiel van Bodø is sterk gestegen sinds het werd uitgeroepen tot Cultuurstad van Europa voor 2024. De inaugurele Aria Borealis Bodø is een baanbrekende samenwerking tussen Nordic Baroque Scene (NBS), een netwerk dat wordt gevormd door de vier toonaangevende Noordse barokorkesten, en Bodø’s Stormen Cultuurcentrum, een concertzaal, bibliotheek en multifunctionele uitvoeringsruimte die in 2014 werd geopend.

Rasmus Adrian, voormalig directeur van Concerto Copenhagen en nu directeur en CEO van Stormen Concert Hall, kwam twee jaar geleden naar Bodø. Hij had de bestaande plannen van de NBS om een zangwedstrijd Oude Muziek te organiseren helpen vormgeven en had Bodø aangewezen als de ideale gaststad.

“We hebben een prachtige concertzaal met een uitstekende akoestiek,” merkt Adrian op. “Er zijn zoveel mogelijkheden om de podiumkunsten in Stormen te presenteren, niet alleen in de grote zaal. De verschillende ruimtes in de zaal staan ten dienste van de muziek en helpen ons ook een speciale band op te bouwen tussen de acht prijswinnaars, onze instrumentalisten en ons publiek. Dit is een unieke kans voor de concertzaal om een evenement te organiseren en te ontwikkelen dat verschilt van het traditionele formaat voor klassieke muziekwedstrijden.”

De winnaars van Aria Borealis Bodø zullen samenwerken met een pool van spelers uit de vier samenstellende ensembles van Nordic Baroque Scene: Concerto Copenhagen, het Finnish Baroque Orchestra, Drottningholm Baroque Ensemble en Barokkanerne (Noors Barokensemble). “We hebben musici uitgenodigd die meer willen doen dan een concert geven en weer naar huis gaan,” merkt Mari Giske op, een ervaren strijker van historische instrumenten en projectmanager voor Nordic Baroque Scene. “Onze spelers zullen deelnemen aan workshops en masterclasses, en ook een enthousiast publiek uit Noorwegen en de rest van de wereld bereiken. We hopen de meest kundige amateurmusici uit alle delen van Europa en elders naar Bodø te zien komen, samen met studenten en professionele musici die hun vaardigheden in Oude Muziek willen ontwikkelen. En natuurlijk willen we ons lokale publiek verwelkomen en hun nieuwsgierigheid en gevoel van eigenaarschap voor Aria Borealis Bodø aanmoedigen. Het gaat allemaal om de muziek en het plezier dat je eraan beleeft.

© Carl Erik Nyvold

Gemeenschapszin staat centraal bij Aria Borealis Bodø. Het programma van concerten, lezingen, lunchlezingen, masterclasses en vele andere evenementen brengt zowel het publiek als de artiesten samen. De banden tussen de generaties zullen zeker worden aangehaald door UngBarokk, een zomercursus voor jonge musici, en de Aria Borealis Bodø Sessions, een cursus voor muziekstudenten en amateur- en beroepsmusici. Concerten en andere sessies zullen worden gestreamd om het publieksbereik tot ver buiten Bodø te vergroten.

Het streven van Aria Borealis Bodø naar openheid en verkenning zal worden verankerd in de concertprogramma’s van het concours. Deze omvatten inheemse volksliederen uit het thuisland van de winnaar, speciaal gearrangeerd door NBS-musici, naast barokrepertoire uit de periode 1600 tot 1750. De eerste ronde van het concours (27 juni) bestaat uit open repetities met NBS-musici en coaching door Aria Borealis Bodø-juryleden. In de tweede ronde (2 juli) nemen zangers het tegen elkaar op in teams die licht geënsceneerde operascènes zullen uitvoeren met een volledig orkest.

“We hebben een werkelijk internationale selectie van winnaars, gekozen uit een opvallend brede groep van uitvoerenden,” merkt Rasmus Adrian op. “Aria Borealis Bodø is bedoeld om ons publiek de best mogelijke ervaring van de muziek te bieden en de vreugde te vieren die ontstaat wanneer mensen van over de hele wereld samenkomen op een prachtige plek om te delen waar ze zo veel om geven.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar?
Stormen Concert Hall | Storgata 1B, 8006 Bodø, Noorwegen
Stormen Library | Storgata 1A, 8006 Bodø, Noorwegen

Wanneer?
van 24 juni tot 2 juli

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: