Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Archief pianofabriek Bösendorfer verwoest door brand

Een grote brand heeft van de ene op de andere dag een van de pianofabriekgebouwen van Bösendorfer in Oostenrijk verwoest. Er werden 100 brandweerlieden ingezet om het vuur te doven. Een bijgebouw van een van de oudste pianofabrikanten ter wereld brandde dinsdagavond 19 september 2023 af waarbij een groot deel van de bedrijfsarchieven van het bedrijf werd vernietigd.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Volgens een nieuwsbericht van ORF, de Oostenrijkse nationale publieke omroep, werden 15 brandweerwagens ter plaatse ingezet en hielpen bijna 100 brandweerlieden de verspreiding van de brand aan te pakken en te beheersen. De brand brak rond 22.30 uur uit en de hulpdiensten werden tegelijk met het automatische brandalarmsysteem van het pianobedrijf door omwonenden gewaarschuwd.

“Toen de eerste hulpdiensten arriveerden, stond het bijgebouw al volledig in brand”, vertelde operationeel manager en brandweercommandant Christian Pfeiffer aan ORF. “Omdat dit een archief betreft, heeft de brand zich snel ontwikkeld door de enorme hoeveelheden papier.” Het blussen van de brand duurde twee en een half uur, waarbij een deel van het dak van het bijgebouw instortte.

Brandweerlieden konden de verspreiding van de vlammen onder controle houden en de aangrenzende pianofabriekvloer bleef onaangetast, zodat de productie de volgende ochtend kon worden voortgezet. De politie startte woensdagochtend een onderzoek naar de oorzaak van de brand en ontdekte dat de brand was veroorzaakt door een defect elektrisch apparaat op een bureau.

Politiewoordvoerder Stefan Loidl zei dat de schade veroorzaakt door de brand waarschijnlijk meer dan € 300.000 zal bedragen. Bösendorfer, opgericht in 1828, werd in 1830 de officiële pianobouwer van de keizer van Oostenrijk en kreeg veel lof van onder meer Franz Liszt, die zou hebben gezegd dat piano’s gemaakt door Bösendorfer of Bechstein de enige waren die zijn daverende uitvoeringen konden weerstaan.

De huidige pianofabriek van Bösendorfer in Wiener Neustadt, net ten zuiden van Wenen, werd in 1973 geopend en is verantwoordelijk voor de productie van alle Bösendorfer-instrumenten, waar meestervakmensen elk jaar bijna 300 piano’s met de hand produceren.

 

Foto: Bösendorfer brand – © Wiener Neustadt Fire Department

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende