De naam van de toondichter Peter Benoit (1834-1901) roept voor de meeste mensen in het beste geval een vage associatie op met de prille Vlaamse cultuurstrijd. Benoit leerde zijn volk zingen, zoals Conscience het leerde lezen.
Patrick Verhoeven pleit in de nieuwe Antwerpse wandelgids voor de aanleg van een ‘Peter Benoitplein’ met gerestaureerd monument van de Vlaamse toondichter.
De naam van de toondichter Peter Benoit (1834-1901) roept voor de meeste mensen in het beste geval een vage associatie op met de prille Vlaamse cultuurstrijd. Benoit leerde zijn volk zingen, zoals Conscience het leerde lezen. Maar Benoits ware betekenis als componist, muziekpedagoog, dirigent en stichter van een nationale school in Vlaanderen is nauwelijks nog bekend.
‘A Propos Peter Benoit’ wil hierin verandering brengen. Auteur Patrick Verhoeven neemt de lezer mee op wandel door Antwerpen, de stad waar Peter Benoit zijn grootste muzikale triomfen kende, maar ook bittere tegenslagen en ontgoochelingen te incasseren had. Langsheen monumenten, gebouwen en musea wordt het veelzijdige en complexe leven van Vlaanderens grootste toondichter uit de 19de eeuw weer tastbaar. De hedendaagse beleving van Benoit wordt niet vergeten en er wordt kritisch gekeken naar de manier waarop vandaag in Antwerpen met zijn erfgoed wordt omgegaan. De rijk geïllustreerde wandelgids neemt u tenslotte mee op uitstapjes naar de Antwerpse Kempen, de Leiestreek, Brussel en Parijs, plaatsen die ook een rol in het leven van Peter Benoit gespeeld hebben.
“In het boek vraag ik vooral ook aandacht voor het Antwerpse Peter Benoitmonument”, zegt Patrick Verhoeven, “Dit meesterwerk van Henry Van de Velde ligt al vele jaren te verkommeren in een vergeethoek van het Harmoniepark, hoewel het een beschermd monument is. Het moet niet alleen dringend gerestaureerd worden, maar ook terug naar zijn oorspronkelijke locatie verhuizen, voor de ingang van de Vlaamse Opera. Die prominente plaats symboliseert niet alleen de nauwelijks te overschatten betekenis van Peter Benoit, maar doet ook eer aan het enige monument van omvang dat Henry Van de Velde in zijn geboortestad realiseerde. Bij de tweede fase van de heraanleg van de Leien is voor de opera een autoluw plein voorzien waar het monument perfect tot zijn historisch recht zou komen. Dat plein mag dan meteen de naam ‘Peter Benoitplein’ krijgen.”
Naast de oproep om het monument te herwaarderen bevat de wandelgids nog negen andere concrete aanbevelingen die bijdragen tot het eerherstel van de grondlegger van het Antwerpse Conservatorium en de Vlaamse Opera.