Antwerp Symphony viert 125 jaar Koningin Elisabethzaal

Op 25 juli 1897 werd de Feestzaal van de Dierentuin, de voorloper van de huidige gouden Koningin Elisabethzaal, ingehuldigd. Om die 125e verjaardag in de verf te zetten, organiseert het Antwerp Symphony Orchestra de hele maand september feestelijke concerten in en rond haar residentie. In november verschijnt ‘125 jaar Koningin Elisabethzaal: van houten kiosk tot Gouden Zaal’ bij uitgeverij Hannibal Books.

Inhuldiging der Feesthalle

Op zondag 25 juli 1897 werd de Feestzaal van de Dierentuin feestelijk geopend met een muziekfestival onder leiding van Peter Benoit, toen directeur van het Antwerpse muziekconservatorium. Op het programma stonden enkel componisten van eigen bodem: Paul Gilson, Emile Wambach, Jan Blockx, Edgar Tinel en ten slotte Peter Benoit zelf. In die eerste jaren vonden legendarische muzikanten al snel de weg naar deze nieuwe concertzaal, waaronder violisten Eugene Ysaÿe en Fritz Kreisler, cellist Pablo Casals en pianist Arthur Rubinstein. 

De iconische concertzaal herbergt nog veel meer verhalen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zaal omgevormd tot ziekenhuisboeg, en tijdens de Olympische Spelen van 1920 vond in de zaal het boksen en het worstelen plaats.  Bij de heropbouw van de Elisabethzaal in 1959 werden materialen hergebruikt uit paviljoenen van de net afgelopen Expo ‘58. En in 2016 werd de derde zaal op deze plek ingehuldigd, die nu al bij musici wereldwijd bekend staat voor haar uitzonderlijke akoestiek. Eind dit jaar verschijnt bij Hannibal Books een monumentaal salontafelboek over de boeiende geschiedenis van de Koningin Elisabethzaal en haar unieke band met het Antwerpse muziekleven.

September Feestmaand

Om die 125e verjaardag van de Koningin Elisabethzaal extra in de verf te zetten, wordt september omgetoverd tot feestmaand. Elke week schotelt het Antwerp Symphony Orchestra een uniek en apart concert voor: van het gratis openluchtconcert op het Antwerpse Sint-Jansplein, langs het overdonderende filmconcert Pirates of the Caribbean, tot het glamoureuze openingsgala met operaster Bryn Terfel. Het klassieke concertseizoen start bij Antwerp Symphony!

zo 04.09.2022: Gratis openluchtconcert: samen de zomer afsluiten op het Sint-Jansplein

Naar goede gewoonte sluit Antwerp Symphony de zomer af op het Sint-Jansplein! Eerder op de dag brengen orkest en solisten van Opera Ballet Vlaanderen een voorproefje van het komende seizoen. Het Re-Mix Orchestra, de jeugdband van het Antwerp Symphony Orchestra, is het ideale voorprogramma om de avond op gang te trekken. Vanaf 19u30 speelt Antwerp Symphony een programma vol heerlijke en toegankelijke muziek, met een glansrol voor de Antwerpse sopraan Liesbeth De Vos.

Meer info >>>

vr 16.09 en zat 17.09.2022: Filmconcert: The Pirates of the Caribbean

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Johnny Depp voor het eerst in de huid kroop van Jack Sparrow. De eerste van vijf piratenfilms van Walt Disney werd een van de grootste blockbusters aller tijden en daar zit de epische muziek van Hans Zimmer en Klaus Badelt vast voor iets tussen. De Koningin Elisabethzaal wordt voor even omgetoverd tot een gigantische cinema met ruimte voor een voltallig symfonisch orkest.

Meer info >>>

zo 18.09.2022: NEOJIBA Orchestra met Maria João Pires: Braziliaanse flair

Het Neojiba Orchestra uit Salvador da Bahia werd opgericht door dirigent Ricardo Castro en is het Braziliaanse antwoord op het befaamde onderwijssysteem El Sistema waar zoveel toptalent uit is voortgekomen. Niemand minder dan Maria João Pires, een van de grootste levende pianistes, speelt met hen het Derde Pianoconcerto van Beethoven. Dit concert vol Zuid- Amerikaanse energie wordt gegarandeerd een niet te missen ontdekking!

ism De Singel
Meer info >>>

vr 23.09.2022 Openingsgala met Sir Bryn Terfel: van Wagner tot ‘Fiddler on the Roof’

Voor het feestelijke openingsgala wist het Antwerp Symphony Orchestra de even charmante als uitmuntende Sir Bryn Terfel te strikken. De Welshman heeft een goed gevulde prijzenkast en treedt op bij elk groot operahuis. Dankzij een gevarieerd programma met klassieke aria’s, musicalnummers en Welshe folk songs is één ding zeker: met de goedlachse Sir Bryn Terfel op het podium staat je een ronduit epische concertervaring te wachten. 

Meer info >>>

zo 25.09.2022 Aperitiefconcert bij het Museum: Openingsweekend KMSKA

Het KMSKA treedt naar buiten tijdens het openingsweekend. Op 25 september geniet je van een sprankelend openluchtconcert met het Antwerp Symphony Orchestra. Het orkest zorgt voor een feestelijke sfeer en happy vibes met muziek van onder andere Gershwin, Rossini en Beethoven.

Meer info >>>

vr 30.09.2022 Openingsconcert met Elim Chan en Patricia Kopatsjinskaja

Chef-dirigent Elim Chan verklaart het concertseizoen op de laatste dag van september officieel voor geopend! Samen met topvioliste Patricia Kopatsjinskaja geeft ze het eerste concert uit de Meesterwerken-reeks van Antwerp Symphony. Op het programma: het Eerste Vioolconcerto van Bartók, de Eerste Symfonie van Mahler, en de wereldpremière van Dansereye van de Vlaamse componist Joris van der Herten, winnaar van de Peter Benoit-compositieprijs 2021.

Meer info >>>

De 125e verjaardag van de Koningin Elisabethzaal wilden we absoluut vieren. De zaal is voor Antwerp Symphony, als residentieorkest, dan ook ontzettend belangrijk. En dat verjaardagsfeest wilden we meteen met iedereen delen. Daarom presenteren we de hele maand lang een breed gamma aan concerten voor élke muziekliefhebber.

Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. Het Antwerp Symphony Orchestra is een van de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen, en bereikt met z’n concerten en evenementen in binnen- en buitenland jaarlijks meer dan 100.000 mensen. #thesoundofantwerp #flandersambassador

Koningin Elisabethzaal

Met de gouden Koningin Elisabethzaal opende in 2016 een nieuw cultuurbaken in het hart van diamantstad Antwerpen. De concertzaal, die in 2022 haar 125e verjaardag viert, biedt plaats aan 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek en een gouden uitstraling is de thuishaven van het Antwerp Symphony Orchestra. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: