Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Volgend seizoen zet het Antwerp Symphony Orchestra in op multitalenten en interdisciplinariteit. Het seizoensthema wordt belichaamd door focusartiesten Nicolas Namoradze, Gabriela Montero en Jeremy Denk, die naast de piano furore maken als respectievelijk neuropsycholoog, improvisator en schrijver. Daarnaast worden de banden tussen klassieke muziek en andere kunstvormen onderzocht, onder andere door een filmweek, een interactief familieconcert rond De Vier Seizoenen en een uniek mindfulnessconcert. 

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Bij de wereldberoemde gasten zien we ondermeer celliste Sol Gabetta, pianisten Elisabeth Leonskaja en András Schiff, violisten Ray Chen en Bomsori, en klarinettist Martin Fröst. Het Antwerp Symphony Orchestra opent het klassieke concertseizoen in september tijdens een stijlvol gala met wereldster Pretty Yende, die ook zal optreden op de kroning van koning Charles III.

(multi)talent

Het Antwerp Symphony Orchestra legt het komende seizoen de focus op multitalenten. Deze mensen hebben immers meerdere talenten dat ze met ons willen, ja moéten delen. Noem het gerust een roeping. Focusartiest Nicolas Namoradze is behalve pianist ook neuropsycholoog, en brengt tijdens een uniek mindfulnessconcert zijn twee passies samen. Jeremy Denk deelt als pianist het podium met ‘s werelds voornaamste orkesten, maar is daarnaast ook schrijver, onder andere voor The Guardian en The New Yorker. Hij geeft, naast drie concerten in Antwerpen en Gent, ook een lezing over zijn autobiografie Every Good Boy Does Fine.

Klassieke muziek heeft daarnaast veel raak- en snijvlakken met andere kunstvormen, zoals literatuur, poëzie en ballet. Maar film is bij uitstek dé discipline die in symbiose staat met de muziek. Van 10 t.e.m. 17 september brengt het Antwerp Symphony Orchestra een week lang parels uit meer dan een eeuw muzikale bioscoopgeschiedenis. Naast klassiekers uit de stille film (Sherlock Jr. van Buster Keaton en Modern Times van Charlie Chaplin) brengt het orkest ook de blockbuster Jurassic Park live in concert. Ook het kinderboek Wilde Dierenorkest van bestsellerauteur (en componist!) Dan Brown, bekend van oa De Da Vinci Code, wordt tot leven gewekt in de Elisabethzaal.

“Het is een bijzonder voorrecht van mijn functie dat ik elke dag de kans krijg om mensen te leren kennen die van hun roeping hun beroep konden maken, in de eerste plaats onze eigen musici, maar ook de vele boeiende gasten die in alle mogelijke kunstvormen hun ding doen. Ik kijk ernaar uit om ook komend seizoen dat voorrecht met iedereen te kunnen delen.”

– Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra

Internationale gasten

Het Antwerp Symphony Orchestra werkt zoals steeds samen met gerenommeerde dirigenten en solisten. In seizoen 2023-2024 komen dirigenten als Osmo Vänska, Jun Märkl en Krzysztof Urbański, en topsolisten als Elisabeth Leonskaja, Sol Gabetta, Martin Fröst en Bejun Mehta langs.

Elim Chan begint in 2023-2024 aan haar vijfde seizoen als chef-dirigent van Antwerp Symphony, met hoogtepunten als het Elisabethweekend met Bomsori en de Belgische première van het klarinetconcerto Weatheredvan de Amerikaanse componiste Anna Clyne. Eredirigent Philippe Herreweghe verwelkomt onder andere cellist Nicolas Altstaedt, pianist Martin Helmchen en zijn Collegium Vocale Gent in de Elisabethzaal. Dirigent emeritus Jaap van Zweden is te gast met Bruckners populaire Zevende symfonie en Mahlers Zesde symfonie.

“Talent is, meer nog dan vaardigheid of inspiratie, het innerlijke gevoel en de overtuiging dat je iets te zeggen hebt, en dat je een manier gevonden hebt om dit uit te drukken. Talent is een verantwoordelijkheid, een roeping – en als het wordt gekoesterd, wordt het veel minder iets om mee om te gaan, maar veeleer de drijvende kracht in iemands leven.”

– Nicolas Namoradze, focusartiest in seizoen ‘23-’24

Klassieke muziek voor iedereen

Spotlicht (nieuw)
Tijdens Spotlicht duik je in een uur tijd in een symfonisch werk, vanop bijzondere plaatsen in de zaal. Tussendoor gaat gastheer Carlo Siau in gesprek met orkest en dirigent over het werk. Een snelcursus symfonische klasse op de middag: de ideale verdieping voor de muziekliefhebber.

Dubbelspel op de middag (nieuw)
Neem tijdens je lunchpauze plaats midden in het orkest. Je voelt hoe de partituur rondom je tot leven komt. Daarna installeer je je in de comfortabele zitjes van de Koningin Elisabethzaal en geniet je nogmaals van de muziek. Op een half uur leer je het werk op een unieke manier kennen, en je krijgt achteraf een gratis broodje. De perfecte middagpauze!

Clubconcerten met MC’s Jade Mintjens en Michael Van Peel
Tijdens de Clubconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra gaat het er ontspannen aan toe. Je geniet van een kort programma met hoogtepunten uit de klassieke muziek, in een casual sfeer en met comedy van de hoogste plank aan elkaar gepraat door MC’s Jade Mintjens en Michael Van Peel. Een afterparty in de lounge maakt de avond compleet.

We Have A Dream met Tutu Puoane en Brussels Jazz Orchestra
Muziek brengt soelaas in een wereld die brandt. We Have a Dream bundelt het beste uit de rijke geschiedenis van de protestsong: van Stevie Wonder tot Marvin Gaye, van Nina Simone tot Sting. Antwerp Symphony deelt het podium met Brussels Jazz Orchestra en Tutu Puoane. We Have a Dream van de Antwerpse met Zuid-Afrikaanse roots is een project met een universele boodschap, vandaag actueler dan ooit. Een eerbetoon aan de mensenrechten, en aan de verdedigers daarvan.

Familievoorstellingen
Naast de drie gebruikelijke KIDconcerten (vanaf 6 jaar) werd het familieprogramma dit seizoen uitgebreid met een unieke opvoering van het kinderboek Wilde Dierenorkest van bestsellerauteur Dan Brown, met verteller Vic De Wachter (vanaf 4 jaar). Toen Vivaldi zijn intussen wereldberoemde vioolcyclus De Vier Seizoenen uitbracht, schreef hij voor elk deel ook een sonnet. In deze voorstelling voor het hele gezin (vanaf 8 jaar) laat je je fantasie los bij de tekst en muziek, geleid door multitalent en concertmeester Lisanne Soeterbroek.


antwerpsymphonyorchestra.be

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende