Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

ANOHNI associate artist Holland Festival 2023

De associate artist voor het Holland Festival in 2023 is zangeres, componist en beeldend kunstenaar ANOHNI. In het festival zal nieuw en bestaand werk van haar te zien zijn. ANOHNI en het festival werken onder meer aan een nieuw, grootschalig project met multimedia en beweging in de Gashouder in Amsterdam.

Sinds 2019 werkt het Holland Festival jaarlijks met een of twee associate artist(s). Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. Naast dit programma met en rondom de associate artist(s) brengt het Holland Festival werk van andere spraakmakende en relevante kunstenaars. Eerdere associate artists waren Angélique Kidjo en Nicolas Stemann in 2022, Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto in 2021, Bill T. Jones in 2020 en Faustin Linyekula en William Kentridge in 2019.

Over ANOHNI’s rol als associate artist

Zelf het podium betreden heeft voor ANOHNI niet de grootste prioriteit, ze ziet haar rol als associate artist meer als intermediair: “Ik verheug me op de samenwerking met het Holland Festival in 2023, omdat dit me de mogelijkheid biedt om niet alleen als kunstenaar maar ook meedenkend over de programmering vragen naar voren te brengen die centraal staan in mijn werk: Wat is er werkelijk aan de hand? Kunnen we ons een verandering van ons traject voorstellen, met meer vrouwelijke, minder patriarchale vormen van bestuur? Kunnen wij als Europeanen erkennen dat onze nalatenschap van wereldwijde verovering, slavernij en ontginning van grondstoffen de aarde naar een breekpunt heeft gedreven? En kan ieder van ons de nederigheid in zichzelf vinden om hulp te vragen? Als kunstenaar heb ik de emotionele, psychologische en spirituele gevolgen onderzocht van onze nabijheid tot ecologische instorting. Ik probeer het gewicht van de ramp die wij veroorzaken tot me te laten doordringen. Het ongemak te omarmen. Laten we dapper zijn en in onze verbeelding ruimte maken voor de empirische globale feiten waarmee we nu geconfronteerd worden. Laten we contact zoeken met diegenen die weten hoe je een meer symbiotische relatie met de rest van de natuurlijke wereld kunt hebben, en hen vragen om onze gids te zijn en ons te leiden.”

2023 wordt het vijfde jaar waarin het Holland Festival samenwerkt met een of twee associate artists bij een deel van de invulling van het programma. Die samenwerking voegt elk jaar veel nieuwe, interessante thema’s en perspectieven toe aan het festival. We hebben inspirerende gesprekken met ANOHNI en kijken ernaar uit om haar werk, en het werk van kunstenaars die zij bewondert, naar Amsterdam te halen.Emily Ansenk, directeur Holland Festival

ANOHNI stond driemaal eerder in het Holland Festival. In 2009 maakte ze samen met het Metropole Orkest een uniek orkestprogramma met onder meer nummers van het album The Crying Light. In 2012 was ze te zien in de voorstelling The Life and Death of Marina Abramovi? van Bob Wilson, en bracht ze met het Metropole Orkest het programma Cut the World.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende