Anita Rachvelishvili, een te ontdekken topzangeres

**** De Georgische mezzosopraan Anita Rachvelishvili stelt zich op haar eerste recital-cd bij Sony Classical meteen voor als een zangeres van wereldklasse. De verzameling mezzo-toppers wordt afgewisseld met enkele rariteiten, wat de cd extra boeiend maakt.

De cd opent met Bizets Carmen, een rol die Rachvelishvili in 2009 als zangeres lanceerde in het prestigieuze Teatro alla Scala onder leiding van Daniel Barenboim. De dirigent had haar ontdekt op een auditie en begreep onmiddellijk wat een talent hij ontgonnen had. We maken kennis met een warme volle mezzoklank met uitstekende stemcontrole. De aria van Azucena is indrukwekkend in de expressie van de ijzingwekkende ontdekking dat ze haar eigen kind op de brandstapel heeft gegooid. Geen diep gegorgel – wat bij mindere zangeressen wel eens voorkomt –  maar vloeiende legato-zinnen. Eboli’s Lied van de sluier uit Verdi’s Don Carlos is sierlijk gezongen, met mooi aangehouden hoge noten. De partij staat op haar projecten voor de toekomst en haar zeer dramatische vertolking van O don fatale doet er echt wel naar uitkijken. Haar twee aria’s uit Samson et Dalila zijn een toonbeeld van haar mooie klank. De stem glijdt door de noten en verfijnt de emotie in de slotfrase van de populaire aria Mon coeur s’ouvre à ta voix: “Samson je t’aime”. Dit zijn dan wel de enige woorden die verstaanbaar zijn, waarmee we het punt van kritiek aanraken, namelijk tekstverstaanbaarheid. Dit is jammer genoeg ook het geval in de briefaria van Charlotte uit Werther. Maar de muzikale en zeer gevoelige aanpak van het vocale aspect, zorgt ervoor dat de emotionele impact werkt.

Als rariteit vertolkt Anita Rachvelishvili een aria van de Georgische componist Dimitri Arakishvili, een uit De Bruid van de tsaar van Rimsky-Korsakov en uit Sapho van de dit jaar 200-jarige Charles Gounod.

Anita Rachvelishvili presenteert ons een reeks authentieke vrouwenportretten uit het mezzo-repertoire, menselijk en aangrijpend, kleurrijk en fragiel en met een verzorgde ondersteuning van het Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI onder leiding van Giacomo Sagripanti. Een ideale cd voor wie graag de mooie mezzo-aria’s uit het negentiende-eeuwse standaardrepertoire hoort.


  • WAT: Anita Rachvelishvili
  • WIE: Anita Rachvelishvili (mezzosopraan), Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI o.l.v. Giacomo Sagripanti
  • UITGAVE: Sony Classical 19075808752

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC