Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Anima Ardens – het verlangen naar leven

Thierry Smits doorliep al een heel parcours. Vandaag is hij een referentie in de Belgische hedendaagse dansscène. In de voorbije 25 jaar bouwde hij een consistent oeuvre op dat buiten de lijntjes kleurt. Zijn creaties – afwisselend pure dansvoorstellingen en performatieve stukken – onderzoeken onze verhouding met ons lichaam in alle mogelijke facetten: solo en in groepsverband.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Sinds hij in 1990 zijn gezelschap Compagnie Thor opstartte, creëerde hij meer dan 30 voorstellingen die niet alleen in eigen land voor het voetlicht gebracht worden, maar over heel Europa, Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. Voor dit spektakel rekruteerde hij 11 mannen afkomstig uit  Duitsland, Polen, Portugal, Brazilië, Frankrijk, Groot-Brittannië én België. Niet om hun technische virtuositeit, maar omdat elk van hen interesse toont voor de studie van de beweging. Anima Ardens is een voorstelling over solidariteit, samenhorigheid. Het is ook een metafoor voor de maatschappij. We komen op de wereld en verdwijnen weer. Dans, en theater zijn vluchtige kunstvormen bij uitstek. Een beeld wordt getoond, even later rest er niets meer van: het is vervluchtigd, weg, ongrijpbaar. Wat getoond wordt, is een utopisch verlangen naar samenhorigheid. De 11 mannen treden voor het grootste deel naakt op. Ze hebben ook allemaal een andere huidskleur, culturele achtergrond en dansopleiding. Iedereen is anders, iedereen is uniek. Vanuit de diversiteit wordt iets opgebouwd. Thierry Smits streeft niet alleen naar mooie beelden, maar vooral naar het opwekken van energie. Zo ontstaat een groepsdynamiek.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Decor en soundscape

De dansers staan het publiek op te wachten op de scène, verscholen achter soepel vallende, witte doeken die sterk contrasteren met het zwarte fond doek. Enkel de onderbenen zijn te zien. Het heeft iets spookachtig. Het is geen opzet, maar het past perfect in de sfeer rond Halloween. De dansers zijn op hun beurt toeschouwer. Ze observeren het publiek dat zonder haast zijn zitje zoekt. Wanneer het zaallicht dimt, komen de performers stilaan op gang. Ze zoeken hun plek in de ruimte op een vreemde klanksculptuur waar je maar moeilijk de vinger op kunt leggen. Wat is het precies? Het doet denken aan het knerpende geluid van molenstenen op elkaar, aangevuld met industriële geluiden, het monotone geluid van een lopende band. Voetje voor voetje schuifelen elf mannen naar voor, naar links en rechts, neigen naar voor en naar achter. Ze komen stilaan van elkaar los en de doeken glijden van hun lichaam.

Anima Ardens is opgebouwd rond twee tegengestelde polen: chaos en structuur, individualiteit versus groepsdynamiek. De verkenning van de mogelijkheden van het lichaam worden ten volle uitgepuurd, grenzen verlegd zonder artistieke concessies te doen. De mens zonder kunstgrepen. Thierry Smits maakt een round-up van al het leven op aarde: er zijn flitsmatig beelden uit de fauna en flora te zien. Onze vroege voorouders die op handen en voeten liepen en in razende vaart over de scène denderen, het sierlijk wuiven van rietstengels. Naarmate de voorstelling vordert, zoeken de dansers meer aansluiting bij elkaar. Met ingenieuze vondsten en een vloedgolf van wisselende beelden worden paren gevormd in de meest bizarre constellaties. Er worden weer doeken bijgehaald waarmee een centrale danser omhangen wordt, waaruit het sjamanistisch ritueel van de rondtollende derwisj ontstaat. Visueel een mooi beeld met de rond waaierende doeken. Die doeken komen op de grond terecht. Op de witte vloer lijken het hoopjes zwammen. De dansers vormen een levende brug waar iedereen overheen klautert en op het einde zelf onderdeel wordt van de constructie. Stilaan glijdt het bouwsel uit elkaar. De lichamen vormen een kring op de grond. Met gespreide benen lijkt het een zon, even later veren de torsen omhoog en krijg je het beeld op je netvlies van een bloem waarvan de kelkbladeren zich openen voor het warme zonlicht. Op de voortdurende dreun van de muziek worden in opperste concentratie formaties gevormd, meeslepend, met moordende sequenties voor de dansers om dan langzaamaan stil te vallen.

Anima Ardens, een choreografe met durf en lef, vol intense lichamelijke energie in een spanningsboog van zeventig minuten.


  • WAT: Anima Ardens
  • WIE: Compagnie Thor | Thierry Smits
  • WAAR: cultuurcentrum Westrand, Dilbeek
  • WANNEER: donderdag 25 oktober 2018

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende