Angelo Moustapha laat trommels zingen

In het kader van Jonge Wolven zet Flagey jonge muzikanten in de kijker. Afgelopen donderdag was het de beurt aan de Beninese percussionist Angelo Moustapha (27). Zijn talent is al een paar jaar geleden ontdekt. Moustapha werd in 2017 genomineerd als “Meilleurs instrumentistes d’Afrique” (MIA) en stond al eerder in Flagey op het podium samen met jazzgitarist Philip Catherine.

Tijdens zijn solo-set etaleerde Moustapha zijn gevarieerde stijl met een verrassende selectie aan percussie-instrumenten. Het traditionele drumstel werd verrijkt met djembé’s en bongo’s. Ook was de basdrum vervangen door een cajon. Voor Moustapha is ritme even belangrijk als klankkleur. Drumstokken, mallets, brushes en handen dienden om de timbrevariëteiten van elk instrument tot hun recht te laten komen. Ook een Fender ovation-gitaar (gekenmerkt door een bolle achterkant en diverse kleine klankgaten) en traditionele instrumenten zoals een West-Afrikaanse dondo of dundun (sprekende of zingende trom), een Afrikaanse shekere en de duimpianowerden ingezet.

Moustapha bespeelde niet alleen instrumenten maar ook het publiek. Charme en humor waren deel van zijn podiumprésence. Van fijnzinnige grapjes tussendoor tot het integreren van het publiek als bron van muzikaliteit uitte Moustapha zich als een doorgewinterde show man. Virtuositeit en speelse intermezzi wisselden elkaar af. Moustapha pakte het publiek in met humoristische imitaties — zoals die van een klok of het bekende Au clair de la lune — en imponeerde met improvisaties en zijn versie van Dave Brubeck’s Take Five. Deze klassieker speelde hij op verrassende instrumenten: de zingende trom en de Afrikaanse shekere.

Moustapha is begeesterd door de ritmes; dit mag zeer letterlijk genomen worden aangezien hij ook lichaamspercussie niet uit de weg gaat. Via humor en pakkende improvisaties bracht hij elk nummer met volle overtuiging en zijn enthousiasme was aanstekelijk. Angelo Moustapha is zeker de titel van jong talent waardig en is een naam om naar uit te kijken.


  • Wat:                           Flagey Jonge Wolven — Angelo Moustapha
  • Wie:                           Angelo Moustapha
  • Waar:                         Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel
  • Wanneer:                  Donderdag 22 oktober 2020
  • Foto:                          m.t.

 

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: