Andrea Buccarella wint Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge

De Italiaan Andrea Buccarella (°1987) won gisterenavond de finale van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua, die in 2018 focuste op het klavecimbel. De tweede prijs ging naar de Duitser Alexander von Heißen en de jury reikte een derde prijs ex aequo uit aan de Russin Anastasia Antonova en de Italiaan Cristiano Gaudio. 

De Italiaanse Rosella Policardo kreeg een eervolle vermelding van de jury en mocht eveneens de publieksprijs in ontvangst nemen.

De winnaar van de eerste prijs krijgt naast een geldprijs ook de kans om recitals te spelen in Brugge, Brussel, Cremona, Potsdam, Tallinn en Marseille.

Sinds 2013 beloont een onafhankelijke jury van Outhere Music een van de finalisten met een professionele opname bij het vermaarde Ricercar label. Andrea Buccarella sleepte ook deze prijs in de wacht.

Het repertoire van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2018 voor klavecimbel moet kandidaten uitdagen om hun muzikale vindingrijkheid, gedegen techniek en stijlbeheersing te demonstreren. De finalisten moesten aan de slag met fragmenten uit Huitième Ordre van François Couperin, Pièces de clavecin en concerts van Jean-Philippe Rameau en Ceci n’est pas une passacaille van Johan Huys (creatie 2018).

De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua, die tijdens het MAfestival in Brugge gehouden wordt, behoort tot de belangrijkste wedstrijden oude muziek wereldwijd. De wedstrijd richt zich tot jonge, hooggekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. 78 deelnemers meldden zich aan voor deze editie. 69 van hen stelden zich uiteindelijk voor tijdens de preselecties.

Tot de halve finale werden 15 kandidaten toegelaten, 5 van hen mochten deelnemen aan de finale. Zij werden beoordeeld door een internationale jury van gereputeerde pedagogen en uitvoerders: Johan Huys (BE), Skip Sempé (FR/US), Andrea Marcon (IT), Carole Cerasi (UK), Olga Martynova (RU) en Menno van Delft (NL).


  • WAT: Internationale Wedstrijd Musica Antiqua – focus klavecimbel
  • WIE: Andrea Buccarella (eerste prijs), Alexander von Heißen (tweede prijs), Anastasia Antonova en Cristiano Gaudio (derde prijs), Rosella Policardo (publieksprijs)
  • WAAR: Concertgebouw, Brugge
  • WANNEER: woensdag 1 tot en met 8 augustus 2018
  • WEBSITE: Internationale Wedstrijd Musica Antiqua
  • FOTOCREDIT: © Mario Leko

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: