Amerikaanse muziek op 14 cd’s

AMERICA, Land of Refuge From Independence to the Civil War.

Het prestigieus Label Harmonia mundi en Le Chant du Monde presenteren “America !”. Zeven keer twee  cd’s die u aan de hand van de keuze van radiozender France Musique laten kennis maken met de magie van de Amerikaanse muziek. “The Gift to be simple, the gift to be free”. Ronduit fantastisch, topkwaliteit, absoluut niet te missen!

Het prestigieus Label Harmonia mundi en Le Chant du Monde presenteren “America !”. Zeven keer twee  cd’s die u aan de hand van de keuze van radiozender France Musique laten kennis maken met de magie van de Amerikaanse muziek. “The Gift to be simple, the gift to be free”. Ronduit fantastisch, topkwaliteit, absoluut niet te missen!

Van Shakers en Quakers, liederen van hillbillies, Native American powwows, Spirituals van de “Great Awakening”, Presbyterian ministers, Methodists en  Baptists naar de “home-grown classical music”  en  “self-defined American "classical" composers, die zich lieten inspireren door volksmuziek, “adopting  features of folk music”. Deze specifieke terminologie geeft aan dat Amerikaanse muziek een eigen identiteit heeft. Die is bij ons helaas nog steeds veel te weinig bekend. Als u een degustatie wil van de rijkdom en variëteit van een aanzienlijk deel van Amerikaanse muziek, kan u nu terecht bij het toplabel Harmonia Mundi. Zo maar eventjes 14 cd’s laten u kennis maken met de Amerikaanse “klassieke muziek”  met Blues en met  jazz. Als u heel wat moois wil ontdekken, mag deze uitgave aan u niet voorbijgaan. De collectie “Amerika” brengt u o.a. in contact met Amerikaanse “klassieke” muziek van de twintigste eeuw. Niet het standaardrepertoire maar een gedroomde aanvulling van bestaande opnamen. Elk van de zeven bloemlezingen van telkens 2 CD’s  nodigt u uit binnen te dringen in alle mogelijke genres en laat u de oorsprong, het doel en de evolutie begrijpen van het Amerika als toevluchtsoord voor  immigranten (o.a. Dvořák), voor slachtoffers van nazisme (bvb. Korngold) en stalinisme, en van de moderne of postmoderne Verenigde Staten van John Cage, George Crumb of Leonard Bernstein. Men maakt  een omweg langs Broadway waar nodig, bvb. bij de muziek  op het spannend kruispunt van verschillende stijlen, nl. die van George Gershwin. Met Gospel, Blues en Jazz, boden onze zwarte medemensen de wereld dan weer de basis van waaruit de meeste genres van de westerse niet-klassieke muziek zouden ontstaan,  Rhythm & Blues, Soul Music, Rock 'n' Roll, Funk, Rap. De composities zijn uitermate professioneel gekozen en van  bepaalde bekende composities staan op de cd’s  minder bekende tot onbekende versies,  bvb. pianoversies van orkestwerken. Een grote meerwaarde van deze heel, heel  bijzondere uitgave.

AMERICA, vol.1 HMX 2908539.40

Land of Refuge From Independence to the Civil War.

Dit eerste volume bevat Dvoraks “American Quartet”, Rachmaninovs Symphonic Dances (pianoversie) Stravinsky’s Mass, van  Hanns Eissler zijn liederen “of the Hollywood Songbook”,  Bartoks Contrasts,  en zogenaamde “American Works” van Prokofiev en Varese. De werken worden  puik gespeeld door het Jerusalem Quartet, het Rochester Philharmonic Orchestra, Frederic Chiu, het Rias Kammerchor, Daniel Reuss, het Ensemble van onze eigenste Walter Boeykens, Brigitte Engerer, Oleg Maisenberg, Matthias Goerne, Philippe Bernold en Alexandre Tharaud.

AMERICA, vol.2 HMX 2908541.42 

Gershwin, from Broadway to the Concert Hall

In het tweede volume gewijd aan Gershwin ontdekt u 18 Songs from the ‘Songbook’, An American in Paris (versie voor piano solo) Rhapsody in Blue (in de originele Ferde Grofé orkestratie), Fantasy on Porgy & Bess, zijn Concerto (in F) en Gershwins  Cuban Overture, meesterlijk gespeeld door Frank Braley, Michael Sheppard, het Harmonie Ensemble New York, Jon Nakamatsu, Jon Manasse en het  Rochester Philharmonic Orchestra.

AMERICA, vol.3 HMX 2908543.44

From Modern to Pop Art

Op de derde cd o.a. Batbers Agnus Dei en The Lovers,   Coplands Piano Variations,  Bernsteins Sonata for clarinet and piano, van Cage “36 Mesostics re and not re Marcel Duchamp”,  Cathy Berberians “Story” (jawel, van de beroemde mezzo) en van George Crumb “Dream Images Works”,  magnifiek gespeeld door Griffes, Grantham, Mac Low, Marsh, Frank, Novacek Conspirare, Stefen Beus, Spencer Meyer, Theatre of Voices, Paul Hillier, Jon Nakamatsu, Jon Manasse en  Michael Sheppard.

AMERICA, vol.4 LDX 2742331.32

Gospel  |  “Beyond the Will of God”

Gospel (lett. evangelie) zijn religieuze liederen, geboren uit de kerstening en  evangelisatie  van zwarte slaven door protestantse dominees uit Europa. Het is zowel een gebed, een uitdrukking van geloof, maar ook een communicatiemiddel  tussen slaven als  een gesublimeerde manier om  te vertellen over  ellende,  kwelling en hoop. Via de uitvoeringen, overleeft en verspreidt het geloof zich nog steeds, dat ooit aan de oorsprong lag van deze bijzondere liederen. Veel zangers, ook  vandaag, blijven de woordvoerders van Gospel door de liederen te moderniseren. Op deze cd beluistert u o.a. The Golden Gate Quartet, The Soul Stirrers (hebben de latere, typische, zwarte  “motown sound” mede bepaald), de mooiste lach van de 20ste eeuw, de onvergetelijke Louis Armstrong en de Spirituals van The Norfolk Jubilee Quartet.

AMERICA, vol.5 LDX 2742333.34

Blues  |  “Hell Blues on My Trail”

De blues is een universum dat zich, net als ons kosmisch universum,  voortdurend uitbreid. Als de blues  een zucht is van de ziel, een indruk en een gevoel dat melancholie, soms pijn, opgetogenheid, extase, dronkenschap, woede, angst, moed, opstand, hoop en wanhoop verenigt,  is Blues het grondgebied van de ambivalente, gevarieerde en gemartelde geografie en klimatologie van veranderende tijdselementen. Het is ongetwijfeld vanuit de mogelijkheid om de dualiteit van gevoelens uit de diepten van de ziel te belichamen, dat de blues met  haar fenomenale aantrekkingskracht en het vermogen om in te grijpen in het hart van veel muziekstijlen, zo ontzettend veel mensen bereikt en ontroert. Op deze cd beluistert u o.a. de aanstekelijke stemmen van Bessie Smith, Ida Cox, Alberta Hunter, Bertha "Chippie" Hill, Monette Moore, Margaret Johnson en  de legendarische Victoria Spivey, dochter van een “flagman for the railroad”,  die in 1962 nog begeleid werd op harmonica door een toen 21 jarige bootleg, freewheelin…Bob Dylan!

AMERICA, vol.6 LDX 2742335.36

Early Jazz  |  “The Birth of Swing”

Van Ragtime van  Scott Joplin naar de Duke Ellington Big Band, van New Orleans naar Chicago,  St. Louis of naar New York City, de Jazz was  dé  nieuwe kunst van de twintigste eeuw bij uitstek. In minder dan een halve eeuw, werd “jazz”  de smeltkroes waarin kunstenaars van allerlei pluimage, zowel strikt “klassiek” als andere,   hun eigen persoonlijk universum  voedden. Ze heten George Gershwin en Maurice Ravel, Johnny Otis en Frank Zappa, Soft Machine of Carla Bley. Op deze cd o.a. Scott Joplin, Victor Dance Orchestra, Scott Joplin, Eubie Blake, Original Dixieland Jass Band en  James P. Johnson.

AMERICA, vol.7 LDX 2742337.38

Modern Jazz  |  “Modern Times”

Jazz zal omwille van de inventiviteit van zijn grootste ijveraars nooit eindigen met evolueren en regenereren. In de vroege jaren '40 leefden, naast hun deelname aan  grote orkesten van die tijd (die van Ellington, Basie, Goodman, Hampton of Stan Kenton), de beste solisten zich uit  in koortsachtige improvisaties  in de donkere kelders van 52nd Street. Uit  die gekke nachten ontsproten tal van  nieuwe genres, Bebop, hardbop, Cool, en een veelvoud aan muzikale  genieën (Parker, Monk, Miles, Rollins, Coltrane, Ayler en vele, vele, vele  anderen. Op deze cd staat muzikaal kunst- en vliegwerk van de aller-aller grootsten, o.a. Duke Ellington, Count Basie, Charlie Christian, Lester Young en vanzelfsprekend onze  onvergetelijke  “Lady Day”, Billie Holiday. Warm, warm aanbevolen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC