Amerikaan Joey Brink wint prestigieuze beiaardwedstrijd

Joey Brink

De zevende editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola was een groot succes. De kwaliteit van de verschillende uitvoeringen was opmerkelijk hoog en de verschillen tussen de deelnemers klein. De 26-jarige Joey Brink (V.S.) sleepte de hoofdprijs in de wacht en mag zich de winnaar van deze editie noemen.

De jonge Amerikaan Joey Brink vervolmaakte zijn beiaardstudies aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen dankzij een beurs van de ‘Belgian-American Educational Foundation’ (B.A.E.F.). Hij studeerde bij Eddy Mariën, Koen Cosaert en Geert D’hollander. In juni 2012 behaalde hij zijn einddiploma met de grootste onderscheiding. Naast zijn freelance werk als beiaardier werkt hij aan een doctoraatsstudie over robotica aan de universiteit van Utah, in samenwerking met de NASA.

Twaalf beiaardiers uit negen verschillende landen namen deel aan de selectieproeven op woensdag 25 en donderdag 26 juni. Elke kandidaat diende op de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren drie werken uit te voeren: het verplicht werk, een compositie van Frédéric Devreese; een prelude van Matthias Vanden Gheyn en een werk naar eigen keuze uit het eigen repertorium.

De jury selecteerde voor de finale na de kwalitatief hoogstaande uitvoeringen: Philippe Beullens, Joey Brink, Rien Donkersloot, Thomas Laue en Brian Tang.

De eerste finaledag, vrijdag 27 juni, speelden de geselecteerden elk vanop de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren opnieuw het verplichte werk van Frédéric Devreese, een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium en een werk gekozen door de jury.

Op zaterdag 28 juni vond in het schip van de Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum Mechelen de tweede finaledag plaats. Elke laureaat speelde op een mobiele beiaard een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium, verschillend van het werk naar eigen keuze van de eerste finaledag; een werk gekozen door de jury en het verplicht werk voor mobiele beiaard en strijkers van Geert D’hollander.

Voor beide finaledagen was de jury samengesteld uit Koen Cosaert, voorzitter, Eddy Mariën, stadsbeiaardier, Dirk Rombout en Koen Van Assche wat de leden uit eigen land betreft. Daarnaast zetelden Stefano Colletti uit Frankrijk, Frans Haagen en Bernard Winsemius uit Nederland, Elena Sadina uit Rusland, Vegar Sandholt uit Noorwegen, Andreas Schmid uit Duitsland en Carlo van Ulft uit de Verenigde Staten in deze jury.

De tweede finaledag werd ingezet door het handbellenkoor van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ Mechelen onder leiding van Elena Sadina. Voor de begeleiding van de laureaten bij de uitvoering van het verplicht werk van Geert D’hollander stond het Mechels Kamerorkest in onder leiding van Tom Van de Eynde.  Dit kamerorkest sloot tijdens de beraadslaging van de jury de namiddag af.

Na een lange beraadslaging  werden volgende prijzen toegekend:

eerste prijs: Prijs van de minister van Cultuur van de Vlaamse Overheid, 3.000 euro en een bronzen klokje geschonken door Luc Michiels: Joey Brink uit de Verenigde Staten;

tweede prijs: Prijs van de Provincie Antwerpen en 2.000 euro: Brian Tang uit de Verenigde Staten;

derde prijs: Prijs van de Stad Mechelen en 1.500 euro: Thomas Laue uit Australië;

vierde prijs: Prijs van de Stad Roeselare en van de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard ‘Jef Denyn’ Mechelen en 1.300 euro: Rien Donkersloot uit Nederland;

vijfde prijs: Prijs van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ Mechelen en van de Koninklijke Gidsenbond Mechelen en 1.000 euro: onze landgenoot Philippe Beullens;

extra prijs van 1.000 euro geschonken door SABAM voor de beste uitvoering van het verplicht werk van Frédéric Devreese: Brian Tang.

De publieksprijs georganiseerd door de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard ‘Jef Denyn’ Mechelen en afgegeven door diens twee nog in leven zijnde kleinkinderen, bestaat uit een bronzen klokje dat werd toegekend aan Joey Brink.

Opvallend is dat voor de vierde keer op rij een afgestudeerde van docent aan de Koninklijke Beiaardschool en stadsbeiaardier Eddy Mariën de eerste prijs wegkaapte. Het tekent de bijzondere kwaliteiten van Mariën als internationaal gewaardeerd en erkend pedagoog en beiaardspecialist.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist