Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Amazing Haydn en Weense traditie

“Amazing Haydn”, het kleine maar fijne internationale festival van het Haydn-Genootschap is met concerten op zondagnamiddagen 7 en 21 oktober en 4 november e.k. aan editie 2018 toe.  

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Met Joseph Haydn, Mozart en Van Beethoven wordt zoals steeds gefocust op de Weense klassieke periode. Joseph Haydn geldt echter ook als wegbereider tot de romantische periode en dus heeft ook die volop haar plaats in de concerten. Op die manier worden bij “Amazing Haydn” vaak de mooiste bladzijden van pakweg 200 jaar Europese muziekgeschiedenis omgedraaid.

De “Amazing Haydn”-concerten vinden plaats in diverse prachtige historische Mechelse concertlocaties.

Openingsconcert “Mozart & Friends”

In de bijzonder sfeervolle crypte van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk wordt het gerenommeerde Concilium Musicum Wien verwelkomd. Dit in 1982 in de schoot van het Haydn-Gesellschaft Wien door de illustere Weense componist-dirigent Paul Angerer samen met zoon Christoph, opgerichte ensemble, stelde zich van meet af aan tot doel om leven en werken van de broers Joseph en Michael Haydn in de “spotlights” te plaatsen.

Het ondertussen uitzonderlijk omvangrijke repertoire van Concilium Musicum Wien omvat veel werk van ten onrechte vergeten componisten, naast zelden uitgevoerde werken van de grote klassieke meesters, die veelal in archieven van onder het stof werden gehaald. In de loop der jaren groeide Concilium Musicum Wien uit tot de specialisten van de Weense klassieke periode. Alleen al door haar uniek repertoire, zoals men het nergens anders vindt, is het ensemble voor “Amazing Haydn” van absolute goudwaarde.  Concilium Musicum Wien musiceert in de meest variabele bezettingen, van duo tot groot kamerorkest, op originele instrumenten van rond 1800.

Tijdens dit stemmige concert hoort u uitsluitend werk van componisten met wie Wolfgang Amadeus Mozart nauw bevriend was, onder hen in de eerste plaats natuurlijk ook Joseph Haydn. Verheug u maar op muziek die u zal verblijden en ontroeren.

“Mozart & Friends”, zondag 7 oktober 2018, 15 uur, Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk (crypte)

Concilium Musicum Wien

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

“The Sound of Europe” – Het Liszt Trio Wien in concert

In het kader van het Mechelse Wiener Klassik-Festival “Amazing Haydn” vormt het mooie en stemmige interieur van O.L. Vrouw van Leliëndaal (Jezuïetenkerk) in de Bruul in Mechelen op zondagnamiddag 21 oktober e.k. om 15 uur het decor voor een concert met het internationaal vermaarde Liszt Trio Wien.

Drie Weense topsolisten, met name Thomas Albertus Irnberger, viool, Othmar Müller, cello en Barbara Moser, piano staan garant voor een gevarieerd, zeer Europees georiënteerd, maar vooral wervelend en virtuoos concert.

In het zog van deze drie musici reist ook een ruime delegatie van de Mozartgemeinde Wien naar Mechelen. Deze befaamde Weense instelling, die zijn oorsprong heeft in het Mozarteum en de Salzburger Festspiele, heeft tot doel alles wat Mozart “ademt” te ondersteunen en internationaal te verspreiden. Het getuigt van de grote waardering en de belangrijke plaats die de 3 musici van het Liszt Trio Wien innemen. De in 1985 in Salzburg geboren violist Thomas Albertus Irnberger veroverde de laatste jaren, zoals geen andere jonge kunstenaar hem dat voordeed, een absolute toppositie tussen de Europese violistenelite.

Othmar Müller (Wenen 1963)  is oprichter van het wereldvermaarde Artis Quartett Wien en vierde met dit strijkkwartet triomfen op zowat alle befaamde festivals ter wereld. Er zijn allicht geen internationale prijzen die hij niet heeft gewonnen.

Barbara Moser tenslotte is een internationale en veel gevraagde Weense top-pianiste, die graag in kamermuziekverband musiceert. Haar muziekpartners zijn veelal te vinden tussen de solisten van de Wiener Philharmoniker. Het is een enige buitenkans om drie topsolisten als één ensemble in Mechelen aan het werk te zien en te horen.

Zondag 21 oktober 2018, 15 uur, Kerk van O.L. Vrouw van Leliëndaal, Bruul, Mechelen, “The Sound of Europe” – Liszt Trio Wien

“Goddelijk, Veelzijdig en Virtuoos !” – het LINOS ENSEMBLE, Duits paradepaardje, sluit “Amazing Haydn 2018” af

Op zondagnamiddag 4 november e.k., om 15 uur -meteen ook het laatste concert van “Amazing Haydn 2018”-  is het Linos Ensemble uit de Duitse Bondsrepubliek in de Mechelse Sint-Pieter-en-Paulkerk aan de Veemarkt te gast.

Temperamentvol, edel, bezield, meeslepend en de gave bezittend zichzelf muzikaal steeds weer opnieuw uit te vinden; zo roemt de Duitse vakpers dit in 1977 door hoboïst Klaus Becker opgerichte Linos Ensemble. Daarmee is het ongetwijfeld één van de meest succesvolle en over de ganse wereld meest gevierde, met strijkers en blazers bezette, gemengde kamermuziekensembles.

Als Duits uithangbord “par excellence” staat het Linos Ensemble inderdaad voor (ont)spannende uitvoeringen van subtiele kamermuziek en voor expressief en virtuoos musiceren op het allerhoogste niveau, om het even of dat nu op internationale festivals of in de opnamestudio gebeurt.  N.a.v. een concert in het kader van de Berliner Festwochen noemde onlangs de nochtans vaak kritische Berlijnse muziekpers het Linos Ensemble een ensemble van wereldrang. Ook het publiek is steeds weer in de wolken over de muzikale technische perfectie en grandioze superioriteit van het ensemble.

Tussen de talrijke prijzen die het Linos Ensemble in veertig voorbije jaren mocht ontvangen, bevindt zich sinds eind vorig jaar ook de befaamde en zeer begeerde ECHO-Klassik.

Zondag 4 november 2018, 15 uur, Sint-Pieter-en-Paulkerk, Veemarkt – Mechelen LINOS ENSEMBLE

Tickets:

Tickets in vvk. € 25: http://users.telenet.be/haydngenootschap – 015 33 11 03 www.uitinmechelen.be – 070 22 28 00 – ui*@me******.be

“Amazing-Haydn”-abonnement = 3 concerten (7 & 21/10 & 4/11) = € 69

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.