Genomineerd Gouden Label Trompettiste Alison Balsom heeft haar tiende (EMI)-cd uit. Dit keer samen met contratenor Iestyn Davies, sopraan Lucy Crowe en dirigent/klavecinist Trevor Pinnock in plechtige en feestelijke muziek van Purcell en Händel. A Triumph of Astonishing Beauty. Absoluut niet te missen!
Genomineerd Gouden Label Trompettiste Alison Balsom heeft haar tiende (EMI)-cd uit. Dit keer samen met contratenor Iestyn Davies, sopraan Lucy Crowe en dirigent/klavecinist Trevor Pinnock in plechtige en feestelijke muziek van Purcell en Händel. A Triumph of Astonishing Beauty. Absoluut niet te missen!
Alison verklankt op de trompet haar overtuiging dat de trompettisten in de barokperiode echte helden waren. Het was, zo vertelt ze, het tijdperk van kracht en passie, waarin haar instrument de rol speelde van gouden diva. Trompettisten, hoewel altijd mannen, waren voor het orkest wat de castraten waren voor de opera. Het waren uitzonderlijke fenomenen, duurbetaalde supersterren en het kloppend hart en de motor van feestelijke aangelegenheden. De klank van de trompet stond het dichts bij de menselijke stem, meer nog, de trompet was de koperen belichaming van de menselijke stem. Alison is gefascineerd door de magie van die klank. Niet alleen deze van de trompet maar ook door deze van de gouden menselijke stem.
Even voorstellen
Alison Balsom werd in 1978 geboren in Hertfordshire, het graafschap waar Graham Greene woonde. Ze koos als 10-jarig meisje voor het instrument nadat ze in de Barbican Hall, de Zweedse trompettist Håkan Hardenberger (°1961) hoorde spelen. Hardenberger studeerde zelf in Parijs bij Pierre Thibaud (1929-2004), die ooit het Orchestre de la Garde républicaine combineerde met spelen in het…Ensemble intercontemporain van Boulez, en bij Thomas Stevens in Los Angeles. Thomas Stevens (°1938) was van 1972 tot 1999 de legendarische eerste trompettist van het Los Angeles Philharmonic Orchestra, een fenomenaal orkest, bekend om zijn uitstekende kopersectie. Alison ging vervolgens studeren aan de Guildhall School of Music en aan het Parijse conservatorium en werd eerste trompettist(e) van het prestigieuze London Chamber Orchestra o.l.v. de Britse violist Christopher Warren-Green (°1955).
Tussen 2004 en 2006 concerteerde ze met steun van het BBC Radio 3’s New Generation Artists Scheme, in de Wigmore Hall, begeleid door de orkesten van de BBC. In de daaropvolgende jaren won ze de meest prestigieuze prijzen, werd ze zelf professor aan de Guildhall School of Music en gaf ze de ene mooie cd na de andere uit. Alison was in 2009 soliste op de Last Night of the Proms, waar ze Haydns Trompetconcerto speelde met het BBC Symphony Orchestra, en een jazzarrangement speelde van Gershwins "They Can't Take That Away from Me" uit de film “Shall We Dance” (1937), met de mezzo Sarah Connolly (°1963). Eind dit jaar zal ze met het Concerto Köln toeren doorheen Duitsland. BBC Music Magazine omschreef haar terecht als de dichteres van de trompet en een uitzonderlijke atlete.
Alison speelt op haar laatste CD originele composities en arrangementen gerealiseerd door haarzelf of gerealiseerd samen met Trevor Pinnock. De composities van Purcell en Händel vindt ze zo modern omdat volgens haar hun muziek de schoonheid van muzikale ordening met de vrijheid van de passionele geest combineert. Ze maakt de vergelijking met het nemen van foto’s. Voor snelle foto’s neem je een digitale camera maar als je echt een artistiek resultaat wil, dan kies je voor een oude Hasselblad (dat is Zweedse spiegelreflexcamera). Haar “Hasselblad” is haar trompet, maar dan één zonder ventielen! Purcell is haar ware held omdat, zo vertelt ze, hij herhaaldelijk afwijkt van de bestaande Barokke structuren en omdat hij ons zo vaak verrast met haast absurde ritmen gecombineerd met een gedurfde harmonie. Zijn muziek is volgens haar dan ook zeer modern.
The Trumpet
“Rise up, rise up,
And, as the trumpet blowing