Album for the Lute

In 1928/29 veilde Dr. Werner Wolffheim zijn legendarische muziekcollectie in Berlijn. Onder de talloze schatten bevinden zich originele uitgaven van J.S. Bachs “De kunst van de fuga” en “Muzikaal offer” en een “Album voor de luit”, een uitgelezen verzameling muziek voor de 11-gangen barokluit. Dit manuscript, dat nu in Melbourne wordt bewaard, bevat bijna uitsluitend unieke stukken, die hier voor het eerst zijn opgenomen.

De context van herkomst en oorspronkelijke eigendom van het manuscript AUS-Mml ms. LHD 243, een “Album für die Laute” (Album voor de Luit) zoals met potlood op het schutblad is genoteerd, zijn onbekend. Zelfs de beste muziekbibliotheek zwijgt tot hij tot klinken wordt gebracht. Het “Handschrift aus der 2. Hälfte des 17. Jahrhunderts, eine Art Album” (Manuscript uit de tweede helft van de 17e eeuw, een soort album) dat op deze opname voor het eerst wordt gepresenteerd, biedt een uitgelezen verzameling muziek voor de 11-gangen barokluit – uitstekend vertolkt door de luitist Bernhard Hofstötter.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: