Op een persconferentie werd deze week de naam van de nieuwe chef-dirigent van de Koninklijke Muntschouwburg bekendgemaakt. Alain Altinoglu is beslist een gedreven persoonlijkheid. “Ik kijk ik er erg naar uit om onze sterke werkrelatie verder uit te bouwen.
Het is al een hele tijd geleden dat het orkest van de Munt van een lange en vruchtbare samenwerking met een chef-dirigent kon genieten. Vanaf het ‘Mortier-tijdperk’ waren er John Pritchard, Sylvain Cambreling, Antonio Pappano en Kazushi Ono, die elk een relatief lange samenwerking met het orkest opbouwden. Sindsdien kwam er geen positieve samenwerking meer van de grond. Mark Wigglesworth, en nu pas Ludovic Morlot, verdwenen snel terug van het podium, of beter gezegd uit de orkestbak. De oorzaken zijn niet geheel duidelijk en waarschijnlijk van diverse aard. Het Symfonieorkest van de Munt heeft zeker talent, maar ook een specifieke eigenheid.
Deze week werd op een persconferentie de naam van de nieuwe chef-dirigent bekendgemaakt, en het is beslist een veelbelovende persoonlijkheid. Alain Altinoglu (°1975), een pianist en gedreven dirigent, slaagt er hopelijk in de sympathie van het orkest te winnen. Deze Fransman met Armeense wortels werkte reeds eerder met het Muntorkest. Naast symfonische concerten verzorgde hij in 2011 mee de productie van Massenets Cendrillon. Altinoglu realiseerde ook een schitterende opname van Thérèse van Massenet (Ediciones Singulares 1011), en als pianist een verfijnde cd met muziek van Ravel (Mélodies, samen met Nora Gubisch voor het label Naïve).
We kunnen maar hopen dat Peter de Caluwe gelijk krijgt met: “De chemie met onze musici en de kwaliteit van het musiceren zijn in de handen van Alain Altinoglu gegarandeerd.”
Uit het persbericht van de Koninklijke Muntschouwburg (KMS) citeer ik dit portret:
“Zijn internationale carrière nam de afgelopen jaren een hoge vlucht, met veelvuldige projecten bij grote operahuizen als de Metropolitan Opera in New York (een nieuwe Werther nog vorig seizoen), de Wiener Staatsoper (Simon Boccanegra, Don Carlos, Salome en binnenkort een nieuwe Macbeth) en de Staatsoper Berlin (Faust). In Zürich was hij te gast voor onder meer Der fliegende Holländer. En in München dirigeerde hij recent de nieuwe productie van Manon Lescaut. In juni jongstleden debuteerde Altinoglu met Don Giovanni bij het Royal Opera House Covent Garden. Deze zomer was hij voor het eerst te gast bij de Bayreuther Festspiele voor Lohengrin. In maart 2016 zal hij een nieuwe productie van Iolante / Notenkraker dirigeren en voor volgende zomer staat zijn debuut bij de Salzburger Festspiele gepland.
Alain Altinoglu is eveneens een gevierd dirigent in het symfonisch repertoire en werkte met prominente orkesten als de Chicago Symphony, het Philadelphia Orchestra, het Orchestre National de France, het Orchestre de Paris, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Orchestre National de Lyon, het City of Birmingham Symphony Orchestra, de Gothenburg Symphony, de Staatskapelle Dresden, de Staatskapelle Berlin, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, de Bamberger Symphoniker, het Ensemble Intercontemporain, de Wiener Symphoniker, het Radio-Symphonieorchester Wien, het Tonhalle Orchester Zurich en het Orchestre de la Suisse Romande.
Ons huis is trots om met een chef als Alain Altinoglu te werken, die zowel op het vlak van opera als in het concertrepertoire zijn lauweren reeds heeft gehaald.”
Alain Altinoglu zegt in het persbericht onder andere:
“Wanneer ik terugdenk aan onze eerste operaproductie samen, Massenets Cendrillon in 2011, kijk ik er erg naar uit om onze sterke werkrelatie verder uit te bouwen. Ik heb grote bewondering voor de enorme professionaliteit van elk teamlid in de Munt, het uitstekende koor en de hardwerkende muzikale, technische en administratieve afdelingen onder leiding van algemeen directeur Peter de Caluwe.”
De functie van Alain Altinoglu gaat vanaf 1 januari 2016 in. Ondertussen dirigeert hij het Muntorkest en de MM Academy ook op 6 en 7 november 2015 (20u) in de Grande Messe des morts van Hector Berlioz in het Paleis voor Schone Kunsten.