Aki Saito en Wim Vanlessen mogen zich Ridder in de Leopoldsorde noemen

Ballet Vlaanderen

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft deze namiddag principals Aki Saito en Wim Vanlessen benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde. Een hele eer, want het is de eerste keer dat dansers van Ballet Vlaanderen deze titel krijgen.

Beide dansers krijgen de titel voor hun verdienste aan de kunst en aan de dans in het bijzonder. Aki Saito en Wim Vanlessen dansen al tweeëntwintig jaar samen bij Ballet Vlaanderen, wat uniek is in de wereld van de dans. In 2014 werden ze hiervoor al uitgebreid gehuldigd. Vorig jaar nog werden ze bij de Dance Europe Awards geprezen in de categorie Outstanding Performance by a Female and Male Dancer en dit voor hun hoofdrollen als Tatjana en Onegin in het ballet Onegin van choreograaf John Cranko. De toekenning van de titels van Ridder in de Leopoldsorde is dan ook veel meer dan een kers op de taart voor deze twee principals.

De minister reikte deze namiddag de medailles, die bij de titel horen, uit tijdens een werkbezoek aan het productiecentrum van Ballet Vlaanderen.

Minister Sven Gatz: ‘Het doet me een bijzonder genoegen om deze twee principals van Ballet Vlaanderen Ridder in de Leopoldsorde te mogen maken. Wim Vanlessen en Aki Saito kregen twee jaar geleden al een hulde omdat ze twintig jaar lang danspartners waren. Ze zijn echte visitekaartjes voor ons ballet, met tal van prijzen, uitnodigingen om in internationale gezelschappen als gastdansers te figureren en andere eerbetuigingen voor hun talent en vakmanschap. Het ridderschap past hen als gegoten.’

Artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui en zelf Commandeur in de Leopoldsorde, is blij met de erkenning voor de dansers. ‘In het buitenland krijgen dansers vaak erkenningen en medailles, dus is het mooi dat Vlaanderen nu ook een generositeit en een dankbaarheid toont voor twee balletdansers die al decennialang met hart en ziel hun talent en hun kunst met ons delen. Niet enkel voor Aki en Wim is dit een bijzondere eer maar ook voor heel het gezelschap,’ aldus Larbi Cherkaoui.

Tijdens het werkbezoek bezocht de minister de ateliers van Ballet Vlaanderen en woonde hij een repetitie bij van het ballet Exhibition dat Sidi Larbi Cherkaoui momenteel creëert op Moesorgski’s Schilderijen uit een Tentoonstelling voor de Mixed Bill Ravel die op 28 mei in Opera Antwerpen in première gaat.

Tags

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: