De spannende polyfonie van Adriaen Willaert

Vlaamse primitieven en Vlaamse polyfonisten… de Zuidelijke-Nederlanden waren een bruisende cultuurhub tijdens de 16e eeuw. Het ensemble Dionysos Now!, opgericht door Tore Tom Denys, haalt deze muziek van onder het stof vandaan en brengt haar weer tot leven. Het ensemble wil een breed publiek warm maken voor geniale componisten zoals Adriaen Willaert (ca.1490-1562) en zo aantonen dat de vocale polyfonie uit de renaissance totaal spannende muziek is. Ze is vandaag nieuwer dan ooit!

Polyfonie heeft soms de reputatie om complex te zijn. Onterecht! Het is een pure schoonheid van stemmenweefsels. De opbouw is dan wel verbonden aan strenge regels maar het klinkend resultaat is sereen. En deze knapheid is vernuft en zit hem tot in de kleinste details. Een stem begint waarna de andere de melodie via imitatie overnemen en zich door elkaar vlechten. Elke stem is een onafhankelijke en gelijkwaardige lijn. Ongeacht of je op het geheel focust of op een individuele lijn, de muzikale sublimiteit raakt je diep.

Waarom precies Adriaen Willaert? De drijfveer van het ensemble is Tore Tom Denys. Hij en de 16e-eeuwse componist delen de geboortestad Roeselare. “Als ik aan Weense collegamuzikanten vertel dat ik in Roeselare geboren ben, kijken ze raar, maar als ik zeg dat ik uit de stad van Adriaen Willaert kom, knikken ze instemmend. Ik vond het dan ook een goed idee een cd uit te brengen op basis van zijn muziek. Die man was wereldberoemd, de Michael Jackson van zijn tijd.” Dionysos Now! is het tweede ensemble dat Denys opricht; het eerste was de groep Cinquecento waarmee hij Vlaamse renaissance muziek promoot. Met dit nieuw ensemble wil Denys specifiek focussen op het oeuvre van zijn mede Roeselarenaar.

Dionysos Now! lijkt eerst te focussen op Willaerts missen. In mei 2021 kwam de eerste LP Adriano 1 uit met de Missa Mittit ad Virginem als focus, gepaard met de gelijknamige hymne. Vandaag op 4 februari komt nu ook de tweede LP Adriano 2 met Missa Sex Vocum Super “Benedicta”; een mis volledig gebaseerd op de gregoriaanse melodie Benedicta es.

Bij polyfonie is de grootste uitdaging voor het ensemble ongetwijfeld de tekstverstaanbaarheid. Doorheen het netwerk van de gelijkwaardige stemmen moet je op elke individuele stem kunnen focussen. Tijdens de opnamen van Dionysos Now! kan je woord voor woord de tekst volgen, ongeacht op welke lijn je focust. Hun articulatie is bewonderenswaardig.

Ook de dynamische balans tussen de verschillende stemmen is geweldig afgesteld. Het is duidelijk dat het ensemble en tenor Denys volledig in het renaissancerepertoire ondergedompeld zijn. Ze zingen met zekerheid en overtuiging, steunend op kennis en ervaring. Het geheel is prachtig om naar te luisteren. Deze LP-serie is een voorbeeld van de perfecte match tussen uitvoerder en componist.

4.7/5

WIE: Dionysos Now!

WAT: Adriano 1 (Adriaen Willaert: Missa Mittit ad Virginem) & Adriano 2 (Adriaen Willaert: Missa super “Benedicta” a 6)

UITGAVEN: Evil Penguin EPRC 0043

BESTELLEN OP LP: Adriano 1Adriano 2

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC