Adagio van Beethovens eerste sonate voor cello en piano en …

***** Beethoven 2020, veel live moest geannuleerd worden. Corona, COVID-19, de wereld weet het intussen. Maar opnames die voorzien waren, verschijnen gelukkig wel en kan je in huis halen. Er zijn er die je echt ‘moet’ aanschaffen …

Pianiste Margarita Höhenrieder en cellist Julius Berger bogen zich over Ludwig Van Beethoven zijn vijf sonates en twee variaties voor cello en piano. Zeven is een heilig getal, niet dat de werken ‘heilig’ zijn, maar ze zijn een baken in de wereld van de muziek en behoren tot Beethovens schat die aanbeden mag worden.

De uitvoerende musici zijn niet de eersten en allicht ook niet de laatsten die deze werken op cd verzamelen. Waarom dan deze dubbel-cd aanbevelen? Omdat het een van de betere keuzes is die je kan maken. Op technisch vlak qua opnamezuiverheid bereikt deze dubbel-cd de perfectie. Dat is altijd mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste.

Belangrijker dan die technische zuiverheid is hoe de musici de vertolkte werken vertalen via hun instrumenten. Wat dat betreft staan Höhenrieder en Berger op de eerste rij. Zo zuiver, zo mooi, zo intiem, zo energiek, zo levend, zo echt. Even denk je dat de componist zelf aan de piano én de cello zit. Wat een harmonie, wat een evenwicht dat beide musici koppelen aan een zeer breed pallet muzikale inbreng met een diep respect en trouw voor de componist en de partituren. In niets zijn de twee vertolkers opdringerig, en ze houden zich aan het ware ‘vertolken’.

Geen overinterpretatie en hedendaagse inzichten die wereldvreemd verwijderd staan van de componist. Integendeel, ze stralen een persoonlijke bescheidenheid uit en staan volledig ten dienste van dat uitzonderlijke genie wiens 250ste verjaardag we in dit ‘coronajaar’ verstoord moeten vieren. Vieren in grote concertzalen met veel publiek zit er in 2020 niet meer in, maar thuis vieren? Dat kan ook, met deze dubbel-cd bijvoorbeeld …


  • WAT: Beethoven, complete works for piano & cello
  • WIE: Margarite Höhenrieder (piano) en Julius Berger (cello)
  • UITGAVE: Solo Musica – SM 338 – verschenen maart 2020
  • BESTEL HIER: JPC

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC