Achter de schermen van de Bayerische Staatsoper

Nu we al maanden niet meer de kans hebben om een opera live te beleven, is het leuk om via een goed gemaakte documentaire eens binnen te kijken in de interne keuken van een van de meest prestigieuze operahuizen van Europa.

Deze film is tegelijk een hommage aan het prachtige operahuis, dat ondertussen 370 jaar oud is en tot de oudste Duitstalige theaters hoort. Er zijn prachtige beelden van de zaal en van de indrukwekkende inkomhal. We kijken binnen in de naaiateliers, bij de decorbouw, in de schoenmakerij, het rijke stoffenmagazijn. De hele opbouw van een opera of balletvoorstelling wordt belicht met telkens interessante en heel persoonlijk getinte commentaar van de geëngageerde medewerkers. Er wordt een hele wereld van bedrijvigheid opgeroepen en gefocust op de inzet van iedereen die trots deelneemt aan het raderwerk van het complexe geheel. En vanuit het raam van de schoenmakerij wanen we ons even midden in München, met zicht op de torens van de Frauenkirche.

Er worden fragmenten getoond uit voorstellingen en repetities van Die Meistersinger von Nürnberg, Les Indes Galantes, Un Ballo in Maschera en ballet. In de productie van Les Indes Galantes heeft trouwens Sidi Larbi Cherkaoui – die evenwel niet in de documentaire voorkomt – voor de choreografie getekend. Topzangers (Jonas Kaufmann, Anja Harteros) en dirigenten als Ivor Bolton, Zubin Mehta en Kirill Petrenko hebben boeiende en leuke tussenkomsten. Jonas Kaufmann maakt duidelijk dat de intensiteit van het acteren feller is bij het zingen. We ontmoeten de kleurrijke figuur van Sir Peter Jonas, die dit jaar in april overleed en geïnspireerd intendant was van 1993 tot 2006. De huidige intendant van de opera (Nikolaus Bachler) stelt dat het doel van zijn theater is dat de toeschouwer zich neerzet om een wonderbare avond te beleven. De traditie moet gerespecteerd worden, maar er moet ook een maatschappelijke functie zijn. Tot de traditie van het operahuis behoort trouwens een “instinctief begrip en sympathie voor de kunstvorm opera”. De orkestleden beschrijven met enthousiasme hun rol in het verhaal en hoe ze van de bezieling van de dirigent energie meekrijgen.

Deze documentaire biedt een ontmoeting met de muzikale wereld van de opera en geeft een fascinerend beeld van hoe het er in een nochtans reusachtig huis aan toegaat en hoe iedereen zich inzet om de machine gesmeerd te laten verlopen, tot de zaalwachters toe. Tof om naar te kijken. Elke operaliefhebber zal er ongetwijfeld plezier aan hebben.


  • WAT: The State Opera. A film by Toni Schmid
  • WIE: Jonas Kaufmann, Anja Harteros, Kirill Petrenko, Zubin Mehta, Ivor Bolton, Nikolaus Bachler, Peter Jonas
  • UITGAVE: Naxos NBD0110V
  • WEBSITE: https://www.staatsoper.de/ 
  • BESTELLEN: JPC

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC