Op 18 april werd het nieuwe operaseizoen van de Opéra Royal de Wallonie (Luik) voorgesteld aan de pers. Artistiek Directeur Stefano Mazzonis di Pralafera gaf een uitgebreide toelichting waaruit de sterktes van het operahuis naar voor kwamen.

Traditie

De opera van Luik is een traditioneel huis waar veel waarde wordt gehecht aan authenticiteit. Men probeert niet teveel te veranderen aan de bedoelingen van de componist en laat de muziek primeren. Door deze formule trekt het operahuis een publiek aan dat mooi verdeeld is tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook vanuit Nederland en Duitsland komen er liefhebbers van het genre naar Luik. Dit maakt de Luikse opera ook tot toeristische speler binnen het lokale cultureel-toeristische landschap.

Op dit moment scoort het huis zo goed, dat het zelfs kan zeggen dat 100 procent van de plaatsen van vorig seizoen volzet waren. Het aantal abonnementen blijft toenemen wat mogelijk zal leiden tot een abonnementenstop om nog losse kaartverkoop naar behoren mogelijk te houden.

Vaste waarden en nieuwe ontdekkingen

Een ander onderdeel van de vaste politiek is dat het huis zweert bij een combinatie van traditionele waarden. Acht van de negen producties zijn bovendien volledig nieuw. Enkel voor Norma werd naar een eerdere productie teruggegrepen.

Vaste waarden

Le Nozze Di Figaro – Wolfgang Amadeus Mozart

Carmen – Georges Bizet

Norma – Vincenzo Bellini

Manon Lescaut – Jules Massenet

Rigoletto – Guiseppe Verdi

La Favorite – Gaetano Donizetti

Macbeth – Guiseppe Verdi

La Donna Del Lago – Gioachino Rossini

Ontdekking

Le Domino Noir – Esprit Auber (nooit eerder in Luik opgevoerd)

Nieuwe orkestleider

De nieuwe orkestleider is de frisse verschijning van Speranza Scapucci. U leest het goed, een vrouw en niet zomaar eentje. Ze bewees haar kwaliteiten reeds wereldwijd en kreeg veel lofbetuigingen toen ze Jerusalem van Verdi in Luik tijdens seizoen 2016-2017 in goede banen leidde.

Jeugd

De jeugd kan al vanaf 4 jaar terecht voor bvb. een aangepaste opvoering van Carmen. Aan het verhaal werd wat gesleuteld en voor een happy end werd ook gezorgd. De muziek blijft primeren. De kinderen mogen zelf de koorpartijen zingen, waardoor ze betrokken blijven en de muziek hen zal bijblijven.

Concerten

Raadpleeg ook vooral de agenda van de concerten. Zo staat er bvb. De Messa di Gloria van Puccini geprogrammeerd en een concert van diva Jessica Pratt.

Meer te weten komen over het seizoen? Klik hier.


  • WAT: Nieuw programma Opéra Royal de Wallonie (Luik)
  • WANNEER: 2017-2018
  • Foto: © Opera Luik