A Monument for Beethoven: Liszt, Chopin, Mendelssohn, Schumann

“Hij heeft alles in zich om een van de beste pianisten van deze eeuw te worden,” schreef het muziektijdschrift Diapason over Yoav Levanon. Nu brengt de 17-jarige zijn debuutalbum A Monument for Beethoven uit op Warner Classics met veeleisende werken van Liszt, Chopin, Mendelssohn en Schumann. 

De jonge Israëlische pianist ziet zijn keuze als een verwijzing naar de solidariteit onder musici: om de oprichting van het standbeeld van Beethoven in Bonn mogelijk te maken, hebben deze vier beroemde romantici ooit de opbrengst van hun composities gedoneerd. Zo ontstonden Felix Mendelssohns virtuoze meesterwerk Variations sérieuse op. 54 en Robert Schumanns voluptueuze Fantasie op. 17. Beide werken verwijzen ook muzikaal naar Beethoven en zetten diens erfenis dus levendig voort. Franz Liszts Sonate in B-klein daarentegen brengt tegenstellingen op een spannende manier samen en wordt beschouwd als een van zijn meest indrukwekkende composities. 

Yoav Levanon waardeert de geselecteerde pianowerken in het bijzonder om hun “overweldigende opeenhoping van diepe gevoelens in een breed en dynamisch spectrum van kleuren en opzwepende virtuositeit”. De jonge pianist heeft het programma al in Toulouse en Parijs uitgevoerd. Hoewel hij nog helemaal aan het begin van zijn carrière staat, was Yoav Levanon al meerdere malen te gast op het gerenommeerde Verbier Festival en in 2020 gaf hij een pianorecital samen met Martha Argerich, de grande dame van de piano. Tot zijn mentoren behoren ook muziekgrootheden als Daniel Barenboim en Sir András Schiff.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: