8,5 jaar Ensemble Houthandel Antwerpen

Ensemble Houthandel Antwerpen

Auteur Hermine Couvreur

Op zondag 22 december waren we te gast in het 16de eeuwse Sint-Catharinakerkje, gelegen in het bijna verborgen Begijnhof van Antwerpen voor een “Matinée DeLuxe” ter gelegenheid van het 8,5 jarig bestaan van Ensemble Houthandel Antwerpen.

Ensemble Houthandel Antwerpen had geen stemmiger locatie kunnen kiezen al vermoed ik, nee weet ik zeker dat ze, omdat ze zo goed zijn, in de toekomst vooral in grotere zalen of kerken zullen terechtkomen. Het kerkje zat afgeladen vol.

Na een warme ontvangst met een drankje naar keuze, klonken vanuit de sacristie de eerste tonen van  het ensemble. Achter elkaar kwamen ze binnen: Rogier Steel (hoorn), Maarten Wijnen (hobo), Evy Van Dongen (klarinet), Jonas Coman (fagot) en Sarah Vermeyen (fluit).

De kennismaking was meteen raak. Met een verwachtingsvol applaus van het publiek namen de 5 blazers hun plaats in op het kleine podium. De dame naast mij vroeg me wat nu toch het verschil was tussen de hobo en de klarinet en ik kon haar letterlijk wijzen op het verschil in mondstuk. Elk instrument was niet enkel in zijn visuele schoonheid te bewonderen maar ook als knap staaltje van techniek en vindingrijkheid. De fluit is immers een van de oudste instrumenten, het begon met een botje …

Als inleiding kregen we ‘Hongaarse dansen uit de 17de eeuw’ te horen, van Ferenc Farkas (1905-2000). De blazers speelden de ‘Intrada’, de ‘Lassù’, de Lapockas tànc’ en de ‘Chorea’ met een opvallende beheersing, waren zeer goed op elkaar ingespeeld en misschien net daardoor kwam elk instrument krachtig en karaktervol tot zijn recht. Met ‘Ugros’ verbaasden ze met een grandioze vingervlugheid.

Na een enthousiast applaus was het tijd voor een wat zwaarder gedeelte, het ’Wind Quintet opus 14’ van Gustav Holst (1874-1934). Het Allegro Moderato was in elk geval iets moeilijker te begrijpen maar vanaf het Adagio werd ik dan toch meegesleept in het boeiende “gesprek” tussen de blazers.  Ook het Menuet (in canon) en Trio ging vlot het oor binnen en bij het ‘Theme and Variations: Poco allegro e cantabile, kon ik terug dat speelse ervaren dat ik toch wat gemist had.

Tot slot het levendige ‘Blaaskwintet nr.2 d-moll van Giovanni Giuseppe Cambini. Het Allegro espressivo deed zijn benaming alle eer aan, het Larghetto sostenuto ma con moto eveneens en met het Presto ma non tanto konden we ons wederom verbazen over de vingervlugheid van de spelers.

Het aandachtige publiek werd verwend. Hier werd professioneel muziek gespeeld met de nadruk op spélen. Na een welverdiend applaus, werden we nog vergast op een polka.


  • WAT: Matinee De Luxe
  • WIE: Ensemble Houthandel AntwerpenWAAR: Sint-Catharinakerk in het Begijnhof te Antwerpen
  • WANNEER: zondag 22 december 2013

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: