60 jaar Musiques Nouvelles

Dit jaar 2022 is een belangrijk jaar voor Musiques Nouvelles, dat zestig jaar passie voor muzikale creatie viert in de Federatie Wallonië-Brussel en in Mars-Mons arts de la scène, waar het ensemble in residentie is in de bijzondere akoestiek van Arsonic.

Voor deze gelegenheid zal een uitzonderlijke avond plaatsvinden in Flagey, in de mythische Studio 4, waar het allemaal begon op 6 december 1962 met Henri Pousseur en Pierre Bartholomée!

“De 45 componisten in deze box weerspiegelen de prachtige esthetische pluraliteit van de creatieve muziek die in het decennium 2012-2022 is gecomponeerd. Deze 45 werken worden toegevoegd aan die van 25 andere componisten wier creaties ook het onderwerp waren van een retrospectieve box die in 2012 door Cypres werd uitgegeven ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Musiques Nouvelles. In totaal vormen deze twee boxen een zinderende en stralende geluidsvitrine van muzikale creatie door 70 scheppers wier werken een uitzonderlijk muzikaal erfgoed vormen dat getuigt van de buitengewone vitaliteit van creatieve muziek. De muzikale juweeltjes in deze 2022 box worden u gepresenteerd in de chronologische volgorde van hun opnamedata. Zij nodigen u uit voor een wonderbaarlijke reis door 45 unieke en gastvrije klankgebieden, 45 universums van subtiel licht en onpeilbaar mysterie.”

— Jean-Paul Dessy, directeur van het ensemble Musique

“Cypres sluit zijn 30-jarig jubileumseizoen op de best mogelijke manier af met de publicatie van een jubileumbox die 60 jaar Musiques Nouvelles viert. Deze dubbele verjaardag en deze ambitieuze box onderstrepen de essentie van ons gemeenschappelijk optreden. Het wordt gekenmerkt door durf, een constante zoektocht naar muzikale creatie, een lokale verankering in ons muzikale landschap, de promotie van jong talent en, altijd, een voorliefde voor exploratie.”

— Cédric Hustinx

cropped-newlogonoir

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: