4D

4D

‘4D’ staat voor vier duetten, voor vier dimensies. De man/vrouw verhouding is de spil van de voorstelling met geraffineerde solo’s en verrassende en adembenemende pas de deux.

‘4D’ staat voor vier duetten, voor vier dimensies. De man/vrouw verhouding is de spil van de voorstelling met geraffineerde solo’s en verrassende en adembenemende pas de deux.

Het is geen nieuw werk als zodanig. Het is grasduinen dat Sidi Larbi Cherkaoui doet in zijn vroegere oeuvre met fragmenten uit vier uiteenlopende voorstellingen die hij distilleert tot een fascinerend tableau vivant.

‘Pure’ komt uit de voorstelling ‘TeZuka’, ‘Matter’ is een scène uit ‘Origine’,  ‘Sin’ is een stukje uit ‘Babel’ en ‘Faun’ werd ter ere van een avond rond de figuur van Diaghilev gemaakt. Dit alles aangevuld met de muziekvideo ‘Valtari’. Deze dansvoorstellingen ontstonden in zeer uiteenlopende omstandigheden. Door de vele opvoeringen ondergingen deze een groei- en rijpingsproces.

Sidi Larbi Cherkaoui ging met het bestaande materiaal aan de slag en maakte het extract samen met zijn dansers nog verfijnder, expressiever en gevoelsgeladener. Hij is niet alleen een magiër als choreograaf. Hij heeft ook een patent op een sobere, minimalistische maar knappe scenografie en een meeslepende klankenwereld die verschillende culturen verbindt. Een man die voor de volle 100% investeert in een totaalbeleving.

In ‘4D’ wordt tussen man en vrouw een uiteenlopende combinatie van gevoelens uitgespeeld: suprematie, hunker, tederheid, tristesse. Men voelt zich soms voyeur door de intensiteit van de gevoelens die aan bod komen, de onmacht ook om elkaar te bezitten, de verloren kansen, de eenzaamheid in een relatie. Dit alles in een briljante uitgepuurde en uitgebalanceerde choreografie met topdansers en musici doe zorgen voor pure betovering. 

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten