Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

3x piano

Tweehonderddertig snaren, achtentachtig toetsen en drie pedalen… de piano is een fascinerend instrument. Dit vertaalt zich ook in het aanzienlijke repertoire. Van nieuw gecomponeerde muziek tot transcripties, al eeuwen lang schrijven componisten en arrangeurs voor dit iconisch instrument.

De Amerikaanse pianiste Lara Downes brengt met haar nieuwe album Love at Last een bloemlezing aan liedtranscripties. Ze brengt componisten van over de hele wereld en vanuit verschillende eeuwen samen. Ze opent met Svítá van de Tsjechische componist Jaroslav Ježek (1906-1942). De eenvoudige melodie van dit lied is aanstekelijk en het arrangement van Jeremy Siskind kleurrijk. Naast gekende klassieke componisten zoals J.S. Bach en Franz Schubert klinken delicate pareltjes. Zo is It Only Ever Rains in November [track 10] van de jonge Keniaanse componiste Nyokabi Kariki (°1998) een van de verrassende hoogtepunten van dit album.

Chinese klassieke muziek vindt steeds vaker haar weg naar de Europese muziekscene. Denk maar aan de talrijke albums van Xiaogang Ye (°1955) en Tan Dun (°1957). En ook de piano profileert zich als een betoverend medium. Dat bewijst pianist en componist Edward Han Jiang met zijn album Piano Miniatures from China. Deze anthologie brengt composities van enkele prominente hedendaagse componisten gepaard met transcripties van traditionele deuntjes. In het bijzonder Spring Dance (1978) [track 02] van Sun Yiqiang (°1945) en Eight Memories in Watervolor (1979) [track 12-19] van Tan Dun weten met hun rijke harmonieën en timbres van begin tot einde te bekoren.

Met zijn album Belle de Nuit brengt Parra For Cuva een ode aan de piano. Zijn muziek bevindt zich in de grijze zone tussen klassiek en pop. Met minimaal muzikaal materiaal en repetitieve patroneren weet hij de luisteraar in de stroom van noten mee te sleuren. Hiervoor integreert hij trance-elementen van house en andere elektronische genres in zijn pianocomposities. Daarmee sluit Parra For Cuva zich aan bij de muzikale beweging van Ludovico Einaudi en Ólafur Arnalds. Misschien is Parra For Cuva wel de volgende crossover sensatie om te onthouden…

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

WIE: Lara Downes [piano]

WAT: Love at Last

UITGAVEN: Pentatone PTC5187018

WIE: Edward Han Jiang [piano]

WAT: Piano Miniatures from China

UITGAVEN: Grand Piano GP929

WIE: Parra For Cuva [piano]

WAT: Belle de Nuit

UITGAVEN: Le Tigre Noir

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende