3de Internationale Klarinetwedstrijd te Gent

Winnaar  Sergey Eletskiy

Op 7 april was eindelijk het zover: 78 kandidaten van over de hele wereld waren afgereisd naar Gent voor de start van de 3e Internationale Klarinetwedstijd. Met een indrukwekkende jury en een mooie prijzenpot beloofde het een waar spektakel te worden.

Op 7 april was eindelijk het zover: 78 kandidaten van over de hele wereld waren afgereisd naar Gent voor de start van de 3e Internationale Klarinetwedstijd. Met een indrukwekkende jury en een mooie prijzenpot beloofde het een waar spektakel te worden.

Het prachtige Gent, badend in het zonlicht, was het decor voor een overdonderende week met de rising stars en meesters van de klarinet. Zo waren onder meer Andrew Marriner (London Symphony Orchestra), Calogero Palermo (Koninklijk Concertgebouworkest), Luis Rossi en Jean-Luc Votano (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) te gast. De stad werd getrakteerd op 3 wedstrijdrondes, masterclasses, 2 concerten met koor, dans en wereldcreaties, en een bloedstollende finale vakkundig gepresenteerd door Vincent Verelst. Voor het publiek was het volop genieten in de fabelachtige binnenstad – men zou haast vergeten dat de kandidaten ondertussen een loodzwaar parcours aan het afleggen waren!

Na een week waren er nog 12 kandidaten in de race voor de titel. Opvallend was de grote vertegenwoordiging van wat lijkt op een 'Russische Klarinetschool'. Jurylid Evgeny Petrov (Professor aan het Conservatorium van Moskou) was verbaasd over het gebrek aan Franse halve-finalisten, maar ook aangenaam verrast door het feit dat er maar liefst 5(!) Russische klarinettisten het podium op mochten.

Ondanks de grote spanning vonden sommige kandidaten toch een moment om even uit te blazen. Martins Circenis uit Riga en Sergey Eletskiy uit Moskou sprongen na het spelen van de derde ronde nog snel op de trein naar Brugge om aan sightseeing te doen. Diezelfde avond keerden zij terug voor de aankondiging van de 6 finalisten: voor Martins zat het erop, maar Sergey stond de volgende dag al een repetitie met Brussels Philharmonic en dirigent Antonio Saiote in Flagey te wachten – op naar de grote finale!

Backstage was het niet minder spannend, en een toegewijd team van vrijwilligers leefde ontzettend mee met de kandidaten. Voor Jo Noreille, woordkunstenaar uit Menen en directeur van de Academie Muziek & Woord, was het al de derde keer bij de wedstrijd: “Ik ontmoet graag mensen van over de hele wereld, en ik wil alles gehoord en gezien hebben. Door deze wedstrijd  heb ik van de klarinet leren houden en begrijp nu waarom klarinettisten ‘de strijkers van de blaasinstrumenten’ worden genoemd.  Zo een rijkdom van het coloriet!  Sowieso ben ik altijd op zoek naar het verhaal achter het muziekwerk. Als je in de gang zit, zie je niets, en je focust automatisch op de klank. Als iemand uitzonderlijk speelt, stop je met je bezigheden, en ben je helemaal mee. Gedrevenheid van jonge mensen fascineert mij. Ik vind het bijzonder hoe zij van de andere kant van de wereld komen, en wat hen ertoe brengt aan de wedstrijd deel te nemen."

Gedreven en uitzonderlijke spelers waren de 6 finalisten zeker: op 17 en 18 april vond de finale plaats en het niveau was volgens juryvoorzitter Gunther Broucke weergaloos en ‘hartverwarmend hoog’. Begeleid door het Ciurlionis String Quartet en Brussels Philharmonic, werd alles uit de kast gehaald door Sergey Eletskiy (1e prijs – 25 jaar, RU), Nikita Liutikov (2 e prijs – 24 jaar, RU), Valentin Uryupin (3 e prijs – 29 jaar, RU), Aron Chiesa (4 e prijs – 18 jaar, IT),  Sven Van De Voorde (5 e prijs – 27 jaar, BE) en Sangyoon Kim (6 e prijs – 27 jaar, KR). Stuk voor stuk fantastische klarinettisten, en de meningen van het publiek waren dan ook verdeeld. Op zaterdag stonden na afloop de dames en heren van de Russische delegatie al druk te discussiëren wie zij de beste vonden. Voor de Russische Consul-generaal Alexander Petrachkov, die samen met zijn vrouw af was gekomen uit Antwerpen, was de Belgische Sven de favoriet.

Gelukkig kon de 13-koppige jury het wel eens worden, en na twee intensieve weken mocht Sergey Eletskiy de hoofdprijs in ontvangst nemen.  Het Nieuwsblad sprak met de hem vlak na de bekendmaking: "De vraag hoe hij zich nu voelde [..] beantwoordde de winnaar Sergey Eletskiy door ons zijn trillende handen te tonen. De jonge Rus won reeds eerder verschillende prijzen op internationale wedstrijden, maar hij was danig onder de indruk van deze overwinning. 'Het niveau van deze wedstrijd is echt ontzettend hoog. Kijk alleen al naar de samenstelling van deze omvangrijke jury. Het zijn stuk voor stuk grote namen uit de klarinetwereld. Al deze prominenten samen kozen mij als winnaar, en daar ben ik ongelofelijk fier op.'”.

Eddy Vanoosthuyse, Artistiek directeur van de wedstrijd en klarinetsolo van Brussels Philharmonic, blikt met trots terug: “Het een spannende 12 daagse geworden met vele, o zo mooie momenten. Geen tegenvallers, een prachtige jury, schitterende kandidaten, veel volk op de concerten…”.

Missie geslaagd: Gent is in 2015 werkelijk de internationale hoofdstad van de klarinet geworden! We kijken alvast uit naar de volgende editie in april 2017.

Blijf op de hoogte van de Internationale Klarinetwedstrijd!

 >> volg op facebook:

https://www.facebook.com/pages/International-Clarinet-Competition/123829537644119?fref=ts

>> volg op twitter:

https://twitter.com/IntClarinetComp

>> lees een mooi artikel en met een reeks prachtige backstage foto’s online bij Het Nieuwsblad:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blshe_01637070

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist