Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Antwerpen viert de lente van 14 tot 21 mei tijdens Antwerp Spring Festival. In het uniek architecturaal kader van de Handelsbeurs wordt het publiek getrakteerd op het kruim van de klassieke muziek, het beste van de internationale hedendaagse dans en de fado-ster van vandaag, telkens met een moderne en innovatieve touch. Na het daverende succes van de eerste editie is het Antwerp Spring Festival er dit jaar opnieuw met nog meer concerten voor iedereen die houdt van klassiek met een lentefris kantje.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Antwerpen is altijd al een bruisende culturele hotspot geweest, maar sinds een jaar heeft de havenstad er een eigen klassiek muziekfestival bij: het Antwerp Spring Festival. ‘Klassiek’ dient hier breed begrepen te worden; in het programma prijkt fado naast symfonisch werk van Mahler en brengt een jazzpianist een verrassend pianoconcerto. Klassiek met een twist dus. “Dat is niet verwonderlijk want innovatie maakt deel uit van het DNA van de stad,” weet artistiek leider Benjamin Haemhouts die ervoor zorgt dat er steeds ook moderne en originele elementen voorhanden zijn. Er gaat bijzonder veel aandacht naar nieuw werk en opkomend talent. Antwerp Spring Festival is niet gebonden aan een bepaald genre of tijdsgewricht en wil dan ook een aanvulling zijn op het bestaande traditionele aanbod. Na een succesvolle aftrap in 2022 wordt de koers verder gezet in de feeërieke Handelsbeurs van Antwerpen en het aantal concerten nog uitgebreid. Clara Cleymans zal deze editie hosten en voorziet toelichting en omkadering bij elk concert.

Het festival opent feestelijk op zondag 14 mei met The Sinatra Concerto voor orkest en piano van de hand van Jef Neve. Dag op dag 25 jaar nadat ‘The Voice’ Frank Sinatra overleed, ziet deze wereldcreatie, waarvoor Sinatra-songs het uitgangspunt vormen, het levenslicht. Neve neemt zelf plaats achter de piano en brengt zijn nieuwe werk samen met Casco Phil onder leiding van Benjamin Haemhouts. Vervolgens is ook Simon Van Hoecke te gast voor Dmitri Sjostakovitsj’ Concerto voor piano en trompet.

Evenveel vernieuwing maar een pak meer verstilling vinden we op maandag 15 mei tijdens The Four Seasons Recomposed. Het Brugse strijkorkest BRYGGEN onder leiding van Jolente De Maeyer en samen met aanstormend viooltalent Emmanuel Coppey, brengt een ingetogen, meditatief concert met Vivaldi’s Vier Jaargetijden in de hoofdrol. Het beroemde vioolconcerto draagt voor de gelegenheid het minimalistische jasje van componist Max Richter, getiteld The New Four Seasons – Vivaldi Recomposed. Het meesterwerk wordt vergezeld door Company van Philip Glass en Summa van Arvo Pärt.

Ook Marco Rodrigues weet als geen ander traditie en vernieuwing aan elkaar te koppelen. Op dinsdag 16 mei brengt de fado-sensatie van vandaag met zijn betoverende stem traditionele fadoliederen en eigen songs en pompt zo nieuw leven in een muzikale praktijk die door vrouwelijke vocalisten wordt gedomineerd. Voor zijn passage op Antwerp Spring Festival nodigt hij aanstormend talent uit als mystery guest.

Nadat het choreografisch luik van het festival tijdens de eerste editie enthousiast werd onthaald, is er nu een dansante double bill gepland met maar liefst twee premières op een avond. Woensdag 17 mei danst het Panamese dansgezelschap COCO (COMPAÑIA DE DANZA CONTEMPORÁEA DE PANAMA) Ash (kort voor Ashly), een stille maar beklijvende choreografie die het grensgebied tussen leven en eeuwige rust aftast. Cubaans choreograaf Miguel Altunaga schroeft de verstilling op tot vurige hoogtes met het spectaculaire Extase dat muzikaal omkaderd wordt door een live strijkkwartet en slagwerk in een compositie van Mathias Coppens.

Afsluiten doet het festival op zondag 21 mei met de magistrale Vierde Symfonie van Gustav Mahler, een werk boordevol emotie en romantiek. En wie kan die passie beter vertolken dan het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van Alejo Pérez?

Kortom, Antwerp Spring Festival belooft een lentefeest van formaat te worden met een onvergetelijk programma dat schakelt tussen adembenemende verstilling en uitbundige extase. 

Antwerp Spring Festival

DATA: 14 tot 21 mei
ADRES: Handelsbeurs Antwerpen
Borzestraat 31, 2000 Antwerpen


ontdek het programma hier

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.