25 jaar Zomer van Antwerpen

De basis voor de ‘Zomer van Antwerpen’ werd in 1993 gelegd. Antwerpen was toen Culturele Hoofdstad van Europa. Eric Antonis, toenmalig schepen van cultuur, droomde luidop van een jaarlijks terugkerend, laagdrempelig festival op onontgonnen plekken in de stad. In 1995 kreeg dit plan vorm met de eerste passage van het Franse speltakelgezelschap Royal de Luxe. Dat verzorgde een fantastisch en poëtisch spektakel, op maat van de stad. Verder waren er de ‘Films aan de Kaaien’ en ‘Muziek in de Wijk’. Het programma bracht maar liefst 47.600 bezoekers op de been en legde duidelijk een lacune bloot. De formule van toen, cultuur op maat van iedereen, werd het model voor de volgende 25 edities.

Vanuit de brede diversiteit van de stad, met oog voor het sociaal-artistieke, wordt ook dit jaar opnieuw een brede waaier aangereikt. De muzikale karavaan van ‘Muziek in de Wijk’ trekt langs Antwerpse pleinen en vergast de mensen op muziek uit de vier windstreken. Het dansgezelschap Rosas van Anne Terese De Keersmaeker is te gast met Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich. Verder theater voor groot en klein en circusvoorstellingen van lokale en internationale gezelschappen op de meest ondenkbare locaties. Concert- en theaterzalen worden ingeruild voor tenten, leegstaande gebouwen en plekken in open lucht. De zomerbar aan de Sloepenweg is de plek waar de beste circussen van het moment hun tent opslaan.

Nostalgische imperfectie

In Swing zindert niet alleen de circusgeschiedenis – met Nanosh is de zevende generatie Ronaldo’s aan zet – maar ook een lang, niet aflatend creatief proces. Circus Ronaldo kleurt sowieso buiten de lijntjes. Kiest Cirque du Soleil voor het super-gepolijste en de perfectie; Circus Ronaldo kiest voor de kracht, spontaneïteit en warmte van de imperfectie. De verschillende  generaties hebben hun visie op de voorstellingen geënt. Danny Ronaldo kiest voor het fragiele en weemoedige en kreeg met verschillende producties vijfsterrenrecensies. De eerste avondvullende voorstelling van zoon Nanosh in de oude nostalgische circustent draagt zeker de stempel van zijn vader, maar Nanosh laat de slinger afwisselend tussen twee uitersten bewegen: van intimistisch naar exuberant.

Nanosh groeide op in de circusarena. Een betere leerschool bestaat er niet. Al zijn ervaringen en indrukken bundelde hij in zijn eigen droom: een fonkelnieuwe voorstelling die de pan uit swingt. Hij omringde zich met jonge, talentvolle vrienden en vriendinnen. De cumulatieve verbeelding van de jonge makers zorgt voor een fris, begeesterend, kleurrijk en onweerstaanbaar spektakel. En zegt men niet dat ‘verbeelding een huis is met vele kamers?’ Een voorstelling die evolueert van krijgen en interpreteren naar geven en stimuleren. Dat levert een uiterst krachtige crossdisciplinaire performance op, onbenoembare hybride podiumkunsten met dans, acrobatie én heel veel muziek. Ze brengen een eclectische verzameling van gekende en minder gekende muziek ten gehore. Een intensieve live-ervaring met een indrukwekkende wall of sound. Een positieve vibe en tomeloze energie zijn voelbaar. Met een onwrikbare zelfverzekerdheid wordt het optreden afgewerkt. Het gezelschap gaat zowel fysiek als muzikaal voluit.

Wildwaterbaan

Misschien toch één kanttekening. Het gevoel voor timing zit nog niet helemaal snor bij de baldadige evenwichtskunstenares. Haar woordeloze en mimische onderonsjes met het publiek worden soms iets te lang en nadrukkelijk uitgesponnen, waardoor de spanning erbij inboet. De onhandige clown, manusje van alles, die als cement  de verschillende acts en muziek aan elkaar bindt, is hilarisch.

Prent de naam van Nanosh Ronaldo alvast in uw geheugen. Hij pakte uit met een tour de force met het onmiskenbare DNA van de bijzondere Ronaldo familie. Swing is een inventieve en uitgebalanceerde voorstelling: een wildwaterbaan van muziek, cabaret en circusacts. Een vocale en instrumentale happening. Het resultaat? Een spetterende en feeërieke avond voor groot en klein vol straffe acts en vrolijke stuff in het walhalla van het circus.


  • WAT: Swing
  • WIE: Circus Ronaldo
  • WAAR: Zomerbar, Sloepenweg, Antwerpen-Noord
  • WANNEER: woensdag 31 juli 2019 (nog tot en met 24 augustus 2019)
  • WEBSITE: Zomer van Antwerpen
  • FOTO: © Klaartje Lambrechts

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: