Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

2023 was recordjaar voor Opera Ballet Vlaanderen

Opera Ballet Vlaanderen heeft een boerenjaar achter de rug. In het kalenderjaar 2023 (dus niet het seizoen) kwamen er in totaal ruim 152.000 bezoekers over de vloer in de huizen in Antwerpen of Gent of voor één van de vele voorstellingen in binnen- en buitenland. 

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Voor de operavoorstellingen verkochten ze nooit meer tickets per voorstelling (gemiddeld 938 om precies te zijn), waardoor alle voorstellingen dus op een haar na waren uitverkocht. Ook de opbrengst per operavoorstelling steeg daarbij spectaculair, met maar liefst 38% ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

De cijfers voor de balletvoorstellingen bleven stabiel in vergelijking met de voorgaande jaren (40.544 bezoekers), maar ook hier steeg de gemiddelde opbrengst met ruim 20%.

49% van de mensen kocht voor het eerst een kaartje voor één van onze voorstellingen.

Daarnaast maakten vooral de VONK-producties een grote sprong voorwaarts. VONK is de derde pijler binnen OBV die werkt rond jongeren, experiment en inclusie. 11.242 mensen woonden een VONK-productie bij, een verdubbeling tegenover 2022.

De populairste voorstelling van 2023 was Le Nozze di Figaro (zie foto bovenaan) van Wolfgang Amadeus Mozart in een regie van Tom Goossens met 12.486 bezoekers, online kwamen daar sinds de lancering op operavision.eu op 8 september intussen nog eens 107.000 kijkers bij. Nozze wordt op de voet gevolgd door Creature, het ballet van Akram Khan, waarvoor 11.980 mensen een kaartje kochten.

6% van de bezoekers kwam in 2023 uit het buitenland en 20% van de binnenlandse bezoekers kwam uit andere provincies dan Antwerpen en Oost-Vlaanderen, waar de OBV-huizen gelegen zijn. De gemiddelde bezoeker van hun voorstellingen was 55 jaar oud, maar tegelijk werd 9% van de tickets verkocht aan wie 26 of jonger was. Bijna 49% van de mensen kocht voor het eerst een kaartje voor één van de voorstellingen.

“Na de coronajaren en ondanks de energiecrisis zijn dit meer dan uitstekende cijfers voor een jaar met soms avontuurlijke producties,” aldus artistiek directeur Jan Vandenhouwe. “Het is mooi om te zien dat VONK vleugels krijgt en dat we met jongerenvoorstellingen als Kruistocht of participatieve projecten als Schemer een heel nieuw publiek in de theaters krijgen die we van de opera- en dansmicrobe laten proeven. Mijn dank naar iedereen bij OBV maar ook naar het publiek is dan ook groot.”

Op 9 februari gaat bij Opera Ballet Vlaanderen de wereldcreatie Brodeck in première: een nieuwe opera van Daan Janssens en Fabrice Murgia, gebaseerd op het boek Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende