En altijd weer nieuwe werken uit dat toch speciale repertoire uit die 20e eeuw en 21e eeuw en altijd weer nieuwe namen die dat willen vertolken. En ook dit jaar zijn er weer ontdekkingen te doen, ook al krijgt die overbekende Erik Satie dit keer een speciale themadag in het programma. Het devies is “Open geest, open oren”. Wat kan men anders verwachten van een Festivaldirecteur als musicoloog Pieter Bergé.
Alleen al op het openingsconcert in de Leuvense Pieter de Somer Aula op 25 september kan je de oren openen voor Ferruccio Busoni, met een open geest naar de Maeterlinck-lieder van Alexander von Zemlinsky luisteren en van een nog romantische (!) Schönberg genieten: zijn symfonisch gedicht Pelleas und Melisande. Dat alles door het Brussels kamermuziekensemble “Het Collectief”, al vele jaren actief in dat “modernistisch” repertoire.
Wil je nog minder bekend werk horen uit dat genre, kom bv. luisteren naar een duo voor cello en piano en het klarinettrio van de Russische Galina Oestvolskaja. De uitvoerders? Het Trio Khaldei én klarinettist Benjamin Dieltjens, in de sfeervolle Sint Geertruikerk. Klinken die klanken té genadeloos in je oren, je krijgt er Béla Bartóks Nachtmuziek als “balsemend refrein” gratis bij.
En wil je nog eens een jonge violiste horen met een fameus prijzenpakket ? Ga voor Sylvia Huang (laureate Elisabethwedstrijd 2019, Klara-Canvas-publieksprijs en ook die van RTBf-Musiq3 én ondertussen concertmeester van het Munt Symfonieorkest…!) Ga dus op 2 oktober naar het Iers College waar ze samen met Anthony Devriendt (hoorn) en Jan Michiels (piano) de hoorntrio’s brengt van zowel Brahms als Ligeti.
De zondagse themadag (8 oktober) gaat onder de naam “Satie s’amuse”. Het worden drie heel aparte concerten in de Leuvense Stadsschouwburg met natuurlijk Jan Michiels en Inge Spinette (piano) én Lore Binon (sopraan). Zonder twijfel zullen ze zich om beurten én samen amuseren. Pieter Bergé, pas terug van een bezoekje aan Satie’s geboorteplek Honfleur, leidt alles in goede banen met een degelijke introductie op het werk van dat ongeleid projectiel, de ongegeneerde Erik Satie. En niet alleen op die spektakel dag maar ook tijdens vele andere concerten kan je kennis maken met het altijd verrassende videowerk van Lise Bruyneel.
Nog twee plekken die voor verrassing zullen zorgen in dit Festival: de kerk van de Abdij Keizersberg én een bos in de buurt van Leuven. Het ene concert draagt de naam “Eeuwig Licht” en verzamelt componisten als Rachmaninov, Ligeti, Pärt, Vasks, MacMillan en Esenvalds. Het andere heet simpelweg “Wald.” De vier hoornisten van het Korpus Kwartet brengen hun instrument naar waar het thuishoort, het woud.
Toch nog twee suggesties. Van Mieczyslaw Weinberg, nog zo’n té weinig bekende componist, brengt het verfijnde Quator Danel zijn strijkkwartet op.130 samen met het strijkkwartet nr. 15 van Sjostakovitsj. Een ingetogen concert onder de titel In Memoriam in de stemmige Sint Geertrui kerk. Een beetje jazzy sfeer kan je overigens ook meepikken met een paar namen die zich door dat nieuwe Amerikaanse genre lieten inspireren met o.a. muziek van natuurlijk Duke Ellington en Gerswhin maar ook van Martinu, Schulhoff en Poulenc.
Zo zie je maar dat het Festival 20・21 je alweer een hele reeks verrijkingen kan aanbieden uit een soms al te weinig bekend oeuvre dat we nog altijd hedendaags noemen. En voor wie ‘heet van de naald’ van dat ‘hedendaagse’ wil proeven en echt ‘nieuwe’ muziek wil horen is er uiteraard het driedaagse Transit festival (20-22/10) waar diversiteit, zoals het zich nu in onze leefwereld manifesteert, muzikaal alomtegenwoordig is.