KBR & MIM vieren de 100ste verjaardag van Toots Tielemans!

Op 22 april openen KBR en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ in het kader van de feestelijkheden rond de 100ste verjaardag van muzieklegende Toots Tielemans.

Toots Thielemans zou in 2022 honderd jaar zijn geworden. Deze Belgische legende groeide op in de Marollen en werd een van de allerbeste mondharmonicaspelers. Hij speelde op podia over de hele wereld.

In deze belevingstentoonstelling ontdekken bezoekers de unieke sound van Toots, die zijn muzikale genie en innemende persoonlijkheid weerspiegelt. ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ wil een ‘experience’ zijn: met een hoofdtelefoon kunnen bezoekers zich volledig onderdompelen in de klankkleur van Toots’ universum en zich zijn sound eigen maken. Een onvergetelijke muzikale trip is gegarandeerd.

Bezoekers krijgen ook een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal te zien. Enkele hedendaagse kunstenaars gingen aan de slag ter gelegenheid van het Tootsjaar. Jean-Claude Salemi, Pieter Fannes, Jan van der Veken, Dominique Goblet en Leen Van Hulst stellen hun werk voor in de tentoonstelling.

De tentoonstelling kadert in het Tootsjaar 2022, een initiatief van The Legacy of Toots Thielemans vzw in samenwerking met de Private Stichting Toots Thielemans en visit.brussels. De tentoonstelling krijgt een verlengstuk in de vorm van een cultureel programma. Er wordt een colloquium georganiseerd van 9 tot 11 mei en op 10 mei vindt er een concert plaats waarin de studenten van de 2 Brusselse conservatoria nieuwe werken brengen op basis van composities van Toots. KBR en het MIM organiseren daarbovenop een reeks lezingen, nocturnes, zomerateliers en rondleidingen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: